Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kan vi höja ribban ännu mer?

Det finns väl numera knappt någon i det här landet som inte blivit uppmanad att höja ribban. Gång på gång ska vi göra det. Ständigt högre höjder ska vi nå. Av alla de liknelser som hämtats från idrotten är nog det här en av de olyckligare.

Publicerad: 2008-06-03

För i den ädla grenen höjdhopp tycks gränsen vara nådd. De bästa klarar inte av att höja ribban ytterligare. Sedan den fenomenale kubanen Javier Sotomayor 1993 hoppade 2, 45 meter har ingen varit i närheten av att slå hans världsrekord. Man ska förstås aldrig säga aldrig. Kanske det någon gång kommer en ny extrem talang som hoppar 2, 46 eller rentav 2,47. Men den mänskliga fysiken gör det troligen omöjligt att nå mycket högre.

Det ska dessutom poängteras att Sotomayor fälldes för dopning två gånger. Kanske är redan 2,45 högre än vad människan egentligen kan hoppa utan onaturlig stimulans. Faktum är att sedan 1994 har ingen nått bättre resultat än 2,40. Kan det vara på väg att bli likadant i arbetslivet? Går det till sist inte att höja ribban mer? Det är kanske en mardröm för somliga, men vore nog en befrielse för andra. Stefan Holm har ju visat att man kan nå långt med ett personligt  rekord på 2,40.

Publicerad: 2008-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!