Kärt barn har många namn
Kärt barn har många namn sägs det och de flesta av krogens gäster letar nyfiket i ordboken efter uttryck som passar in på just dem. De flesta ler igenkännande när de finner något, kan oftast se det humoristiska i situationen och förstå varför uttrycket används. Några har till och med ändrat sitt beteende på krogen. Och det är väl bra om vi med orden hjälp kan få någon att ändra sig!
Publicerad: 2009-10-08
”Fågelfröätaren”, ”nötknäpparen” och ”hornblåsaren” tillhör gruppen som visslar, knäpper med fingrarna och hojtar högt för att påkalla servisens uppmärksamhet. De är ganska irriterande och verkar tro att de är ensamma i matsalen. De förstår inte ens att blicken man ger dem innebär att de är sedda och att man kommer till dem så fort man kan.
”Guldfisken” är generös och bjuder på såväl beröm som extra dricks. ”Fatslickaren”, ”slamsugaren” och ”fårmuffen” tillhör däremot gruppen snålare gäster. De två förstnämnda lämnar inte kvar en endaste smula på vare sig tallrik, serveringsfat eller i karotter. ”Slamsugaren” låter gärna andra betala hela kalaset och ”fårmuffen” betalar på öret vad det kostar, ger aldrig dricks och bråkar gärna om småpengar.
Alla uttryck är dock inte lika snälla. Det tyckte en rotarian som ringde och ville veta varför vi kallade honom och hans kollegor för ”råttor”. Vi talades vid en stund, men han ville absolut inte förstå varför detta uttryck användes. Han återkom senare med en skriftlig begäran och fick naturligtvis veta att vi inte censurerar bort några ord ur vårt yrkesspråk.
Rotarianer är herrar, som regelbundet träffas i sina lokala avdelningar för gemensam samvaro och måltider. De vill ha bra mat och god service för minsta möjliga kostnad och är kända för att hålla hårt i plånboken, inte en smula lämnas kvar på faten och inte ett endaste öre i dricks.
På en krog lämnade de dock vid ett tillfälle en hel krona i dricks till personalen och när jag besökte krogen fann jag enkronan bakom glas i en guldram med inskriften – skänkt av en rotarian. Det är väl sådant som kallas klarspråk.
Barbro ”Frukostflingan” Andersson
Publicerad: 2009-10-08
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.