Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Klara krockar

Det finns många motsatser som berör jobbet; religiösa nyanlända till ett sekulärt land, jobb och sökande som inte passar, effektiv IT-teknik som alstrar byråkrati, fler äldre och få nya chanser för dem.

Publicerad: 2016-05-30

Det är upplagt för allehanda krockar med andra ord. Krockhantering brukar inte vara Sveriges bästa gren.

Ta jämställdhet och handlingar människor vill utföra med hänvisning till sin tro. DO menar att den som t ex gör skillnad i hälsningssätt beroende på kön inte missgynnar.

Jag håller inte med: Kvinnan i en grupp män får se hur det skakas hand runt om – tills den religiösa kommer till henne. Då är det stopp och hon blir i första hand … inte yrkesperson, utan någon det är för intimt eller orent att beröra. Vem vill ses så?

Hälsa för all del på valfritt manér, men gör inte skillnad på kön.

Om kvinnan har makt att anställa: Kommer hon att bortse från sin irriterade impuls och likabehandla den som inte likabehandlar kvinnor? Och vore det ett lagbrott att inte vilja eller lyckas bortse? Svaret är oklart. Domstolarna har undvikit att ta ställning och borde göra det. Fler frågor av den här typen står i kö att hanteras.

Är problemet för få enkla jobb eller för få avancerade – och hur ska de bli fler?  Blockeras de enkla av överkvalificerade personer som inte fått jobb på sin nivå? Frågan diskuterades på en TCO-konferens nyss.

Arbetsgivarnas krav på gymnasiekompetens är utgångspunkten i dag; bara ca 5 procent lediga jobb saknar krav på särskilda kunskaper.  Men hälften av de nyanlända har högst grundskola och mer än hälften av de arbetslösa har nu utländsk bakgrund. Jag har inte märkt att det skulle finnas någon effektiv strategi, men behovet är akut.

Många fd långtidssjuka kvalar heller inte in. Skepsis mot den växande gruppen äldre arbetskraft behöver också minska.

Glädjande nog finns potential för fler jobb. Ta sekreterare  – yrkesgruppen som avskaffats i onödan. 1990 var de över 250 000, idag 29 000.  Resultat: vi begravs i papper. Det är önskan från högre ort att styra och kolla och IT-teknikens möjligheter som driver på. Jobba alltså inte bara, utan dokumentera hur du jobbat. Och dokumentera dokumenteringen… Dags för en olydnadskampanj, eller arbete åt nån mer?

Trevlig sommar! Hitta arbetsmiljönyheter på duochjobbet.se

Publicerad: 2016-05-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!