Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Knegare i Paris

I sex månader har jag bott i den franska huvudstaden, varav jag har varit knegare under snart en månad av dessa. Till mina nära och käras stora förvåning finns det slentrian även här; att promenera längs med Seine i basker med en baguette under armen, medan rödvinspavan väntar i lägenheten med shabbychic balkong, hör till undantagen. Istället är det ett ryggmärgsskärande alarm som ljuder 05.30 och en promenad i mörkret för att väl på plats ägna sig åt soppor, brickor och sju timmars spring.

Publicerad: 2012-02-27

Min första månad i Paris under 2012 ägnades emellertid helhjärtat åt dagdriveri med endast sporadiska inslag av barnsittning för en amerikansk familj ute i en finare förort. Dock är det mindre roligt att upptäcka saldots dystra siffror efter att ha dagdrivit och i det närmaste blött pengar. Jag var således tvungen att lägga ett akut tryckförband, i form av ett jobb, innan jag blev alltför blodfattig.

Med ett proffsigt CV som gjorde mig lite mer meriterad än i realiteten tog jag mig an den franska arbetsmarknaden och insåg motvilligt att jag var tvungen att kalla mig för ”arbetslös”, ”fritidsforskare”, ”mångsysslare” eller ”mellan arbeten” för första gången i mitt liv, utan epitetet student att söka skydd bakom. Jag ansåg dock mig själv vara den perfekta anställda då mantrat ”jag kan göra vad som helst – bara det ger betalt” sjöng högt i huvudet.

Som barn av min tid, född under 90-talet, föredrar jag att använda Internet framför fysiska besök och beslutade mig därför för att sända mail till samtliga restauranger, caféer och butiker som jag ville jobba hos och som även skulle kunna tänka sig att ta emot mig. Efter några dagar ringde en restaurang som ville ha mig – även efter intervjun – och jag fick således en anställning. Vilken är den jag innehar för närvarande, en fransk heltid (vilket motsvarar 35 timmar i veckan) på en ekologisk restaurang där jag trivs som den omtalade fisken i vattnet. Och nu när våren närmar sig så finns det självklart tid för såväl Seine och baguetter som baskrar och rödvin.

Publicerad: 2012-02-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!