Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kom sent till festen

Blir det fredagsmys med familjen i kväll? Det har blivit en ritual framför allt för barnfamiljer. En kväll då man stannar hemma tillsammans och äter något extra gott och slappar i soffan med ett glas framför tv:n.

Publicerad: 2010-05-07

Men tänk efter i vilket sällskap du berusar dig. Är det okej att ta ett glas eller ska man hålla nollinje? Får småbarnsföräldrar dricka sig lite på lyset?

Kanske ska du i stället ut på stan i kväll? Jag får ofta frågan om hur man kan dra ned eller skaffa kontroll över sitt drickande. Hur håller man en helkväll? Finns det knep och tips? Och visst finns det! Till exempel ta inte med dig kreditkort när du går ut på krogen. Bestäm dig i stället för hur mycket pengar du kan tänka dig att göra av med och ta med det i kontanter. Så slipper du otrevliga kreditfakturor.

Och varva eller passa på att testa en alkoholfri drink. Det finns många goda alkoholfria drinkar att välja mellan. En Virgin Margarita eller Virgin Mary är lika festlig som motsvarande drink med 6 cl sprit i, men kostar en tredjedel.

En lättöl (eller en alkoholfri öl) ser ut precis som en starköl (förutom flaskan som den serveras i). Tonic med mycket is och en skiva citron eller lime ser ut som den alkoholstarka motsvarigheten med gin.

Om du är på ett mingelparty känns det ofta tryggt att ha ett glas i handen. Det går faktiskt oftast alldeles utmärkt att njuta av ett glas vin under ganska lång tid utan att dricka varje gång man lyfter glaset. Mycket av upplevelsen sitter faktiskt i doften. Med lite övning är det ingen som märker att man inte dricker utan bara för glaset till munnen och näsan. Du kan också välja att dricka några klunkar och sedan ställa ifrån dig glaset – det är ingen som märker att du inte har druckit upp. Principen varannan vatten är genidrag!

En del blir provocerade över att jag ger dessa tips som trots allt efterfrågas. Det är väl bara att tacka nej och våga stå för det? Grattis! Du som kan, vill och vågar! Men jag har full respekt för dem som inte orkar ta diskussionen, eller behöva förklara sig till leda en helkväll att man INTE är gravid. För det är faktiskt så att tacka nej till ett glas alkohol i Sverige i dag är det mest provokativa du kan göra. Pröva ska du se!

Publicerad: 2010-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!