Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kommunikation på nätet

Electronic communities build nothing. You wind up with nothing. We are dancing animals. How beautiful it is to get up and go out and do something. We are here on Earth to fart around. Don’t let anybody tell you any different. (A Man without a Country, Erik Vonnegut, 2005)

Publicerad: 2009-09-23

Jag kan väl säga att jag håller med om att det är härligt att röra på sig, men jag håller inte med om det förstnämnda. 🙂 – Så mycket du kan finna på nätet! Både vänner, kunskap och hela Vonneguts bok.

Den som har träffat någon via nätet, kan intyga hur förvånansvärt väl man kan känna någon utan att ha träffats. Det är lite intressant hur det går till egentligen… Man säger att 10% av tolkningen av ett budskap bygger på de sagda orden. Resten lägger vi på hur orden sägs; genom kroppsspråk, mimik, ögonrörelser och röstläge. I ett samtal på nätet saknas det visuella.

I brist på de 90% hittar du annat att tolka budskapet utifrån. Du registrerar hur personen skriver och bildar dig en uppfattning om henne. Tänk efter hur du skulle tolka en text med många korta meningar till skillnad från en med långa komplicerade meningar. Eller en med mycket stavfel jämfört med en med noggrann grammatik. Du hittar säkerligen en ton i texten, genom utropstecken, punkter och smilies. Du kan få en känsla för hur en person interagerar med andra – hur hanteras missförstånd, tackar hon för hjälp? Mer än man tror speglas i en enkel text.

Samtidigt är det lätt att missuppfatta saker i ett samtal över nätet, just eftersom du inte ser de 90%. Du tenderar att läsa in dina egna känslor i andras texter, och det kan vara lätt att överreagera. I det skrivna samtalet, likväl som i det talade, förekommer dysfunktionella budskap som skapar missförstånd om man inte identifierar dem och ställer nödvändiga följdfrågor. Läs mer om dysfunktionella budskap. Det är något som kan berika dina samtal på nätet och irl!

Maria Kullberg

KullbergUtveckling

arbetslivet.se

Publicerad: 2009-09-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!