Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Konsten att göra ingenting

En kollega till mig berättade en gång om när hennes arbetsgivare i friskvårdssyfte arrangerat en kurs i mindfulness för medarbetarna. Som övning skulle de alla ta varsitt russin att ha i munnen och ”uppleva”. Inte bara tugga och svälja, utan verkligen känna russinet med tungan och gommen, uppleva dess struktur och aromer och känslan av russin i munnen. Denna övning skulle hjälpa alla bli bättre på att vara närvarande i nuet, gå ner i varv, öka sin känslighet och förmåga till upplevelse, sänka stresskänslor och blodtryck och leda mot ett rikare liv. ”Jag blev jättestressad” – sa min kollega – ”jag tycker inte om russin”.

Publicerad: 2011-10-25

Men mindfulness fungerar, det finns det numera vetenskapliga studier som stödjer. Att bryta sina tankar och få en värdefull paus motverkar inte bara stress, det ger också möjlighet till reflektion och värdefull distans i tanken som i längden även verkar kvalitetshöjande på våra prestationer. När jag har riktigt mycket att göra på jobbet och viktiga beslut att fatta – då brukar jag gå hem. Ja, eller bort från jobbet i alla fall. Att hämta på dagis, komma hem till disk och stök och matlagning är kanske inte direkt främjande för avkopplingsmekanismer, men ett träningspass, eller en spontan shoppingrunda brukar funka bra.

Christina Maslach, som lanserat begreppet burnout (utbrändhet) i vetenskapliga sammanhang kallar detta för buffertzon. Hon liknar det vid en dykare som gör sin uppstigning – man måste pausa på vägen upp för att inte få dykarsjuka. Maslach rekommenderar en buffertzon mellan arbete och hemmet, för att hinna rensa hjärnan från arbetstankarna en stund innan nästa uppgift tar vid. Mentalt knyter man ihop dagens lösa trådar och sorterar i saker som händer och ska göras. Sen avslutar man arbetsdagen och tar nya tag morgonen därpå.

En buffertzon behöver inte vara så komplicerad, det kan vara att läsa en bra roman på bussen på väg hem från jobbet, eller att ta en promenad. Poängen är att bryta stressen en stund genom att byta fokus. Nästa dag kommer du att vara fylld av energi inför dina uppgifter igen, och din hjärna under tiden hunnit bearbeta problem och distansen hjälper dig att komma fram till mer kvalitativa lösningar.

Och vill du prova mindfulness men tycker att russin är äckligt? Det går det lika bra med en pralin!

Publicerad: 2011-10-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!