Konsten att motivera de förändringsrädda
I vissa skeden i ett företags utveckling krävs ett helhjärtat engagemang från medarbetarnas sida. För att en övergripande förändring ska kunna genomföras krävs att alla medarbetare sluter upp bakom och bidrar till förändringen. Somliga medarbetare är rädda för eller backar undan så snart de anar någon form av förändring, oavsett om den är av stora eller små mått. Som företagsledare är jag i vissa fall beroende av att mina medarbetare bidrar med förändringsvilja och en motivation att ta till sig och vara beredda att integrera förändringar i den dagliga verksamheten.
Publicerad: 2012-09-06
För att göra förändringsobenägna medarbetare mer välvilligt och positivt inställda till förändringar gäller det att se och bekräfta varje individ. Ta dig tid att gå under ytan och identifiera varje medarbetares individuella styrkor. Var generös med beröm och betona hur viktig varje medarbetares insats är för att ni tillsammans ska lyckas nå företagets mål.
Samtidigt måste man, åtminstone i viss utsträckning, inse att människor i grunden är som de är och därmed svåra att förändra. Det du alltid kan göra som chef är att lyfta fram de positiva prestationerna och uppmuntra till delaktighet på olika sätt.
Jag är vd för ett städföretag. I höst planerar jag en åtgärd som förhoppningsvis kan bidra till att öka medarbetarnas delaktighet och känsla av att vara involverade i verksamheten, på alla nivåer. Jag planerar att skriva ett nyhetsbrev som med jämna mellanrum skickas ut till samtliga medarbetare. Syftet med nyhetsbrevet är förstås att hålla medarbetarna uppdaterade kring vad som sker i företaget. Jag ser det som ett relativt enkelt och okomplicerat sätt att hålla medarbetarna uppdaterade, ändå finns det många företag som inte tar sig tid att kommunicera med sina medarbetare på det här sättet.
Om man som ledare planerar att genomföra en stor förändring av något slag på företaget är det klokt att samla de minst förändringsbenägna medarbetarna och informera dem först om de förändringar som ska ske. Först därefter är det läge att informera den större personalgruppen. De minst förändringsbenägna medarbetarna behöver i allmänhet mer tid att smälta och ta till sig den nya informationen, genom att ge dem ett informationsmässigt försprång ger du dem en möjlighet att ”hinna ikapp” kollegorna.
Publicerad: 2012-09-06
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.