Krävs det ingenjörer för att det ska bli verkstad av arbetsmiljökunskaperna?
Jag är ordförande i styrelsen för FALF, Forum för arbetslivsforskning. Det är ett nationellt nätverk för arbetslivsforskare. Igår hade vi styrelsemöte. En vanlig fråga på våra träffar, och den kom upp även igår, är hur vi ska hålla ihop och bredda nätverket. Tvärvetenskap är lätt att säga, men svårt att göra. Olika ämnen har olika traditioner och olika utgångspunkter. Men vi behöver också varandra. Vi behöver förstå varandras forskningsprinciper, metoder och resultat. Om inte annat för att stärka det arbetsvetenskapliga forskningsfältet.
Publicerad: 2010-08-25
Tvärvetenskap är dock inte riktigt vara på modet. På universiteten idag verkar det finnas en trend att återskapa de gamla ”ämnena” – ekonomer för sig, sociologer för sig och tekniker för sig. Att dela upp oss i ”moderämnen” vore att riva upp en lång tradition av gemensam kunskapsutveckling och tillämpning. Det vore att rycka undan mattan för de helhetsperspektiv som är så viktiga för våra forskningsområden. Jag tycker att det är viktigt att arbetsvetenskaplig forskning också kan bedrivas i miljöer dr olika sorters ingenjörer, designers, sociologer, ekonomer, pedagoger, psykologer och medicinare kan arbeta tillsammans.
Ute i verkligheten, där både problemen och lösningarna finns, är ju alltid arbetsmiljön en helhet. Generellt i dagens företag är kunskaperna om arbetsmiljö och arbetsorganisation ganska stora. Men även där är de ofta uppdelade i olika områden. Personalavdelningarna gör vissa saker, skyddsombuden andra och produktionsansvariga ytterligare något annat. När det gäller den fysiska arbetsmiljön och till viss del även arbetsorganisation och lärande finns ju en uppsjö av foldrar, checklistor och böcker som riktar sig till praktiker. Men är det någon utanför personalavdelningarna, HR-avdelningarna, arbetsmiljöansvariga eller huvudskyddsombuden som läser dem? Används kunskaperna när produktionstekniken utvecklas, när arbetsplatserna byggs om, när nya maskiner ska köpas in? Och hur väl passar arbetsmiljökunskaperna in i lean production? Här varierar det säkert stort mellan olika företag.
Hur ska vi då få arbetsmiljökunskaper och produktionskunskaper att verkligen flytta ihop? Jag tror att vi behöver fler organisationsexperter som kan teknik och produktion. Vi behöver också behöver fler ingenjörer som kan organisationsfrågor och dessutom arbetsmiljö. Då tror jag att det blir mer ”verkstad” och att arbetsmiljö- och organisationskunskaperna används när tekniken utvecklas, inte bara i efterhand för att rätta till problemen.
Publicerad: 2010-08-25
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.