Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kreativ och fri(sk) i ett intensivt (arbets)liv

… är vad mitt bloggande handlar om den här veckan.

Publicerad: 2011-05-16

Vi är alla vid något tillfälle var dag, i vardagen, kreativa och får ett leende på läpparna när vi känner oss oerhört nöjda med en oväntad smart lösning som dykt upp.

För mig innebär kreativitet ett tillstånd av stillhet samtidigt som det är ett flöde, härvaro, när jag ”bara vet” och ”bara gör”.

Tillståndet jag upplever och beskriver med ordet kreativitet har jag upptäckt att andra beskriver med ord som; varandet/jag bara är/liv/existens/livskraft/Qi/energi/styrka/kraft/flow/högre medvetande/mindful/inspiration (in spiritus = i anden)/ Gud (skaparen)/skapandet och det ord jag använder – kreativitet.

I det kreativa tillståndet upplever jag medveten härvaro och tids- och rumsuppfattningarnas begränsningar försvinner. För att komma i det tillståndet har vi alla våra egna metoder som t.ex. promenader, trädgårdsarbete, baka, stryka, ett intresse/hobby, meditation, yoga.

Det kreativa tillståndet upplevs ibland som stillhet och tystnad vilket kan kännas skrämmande eftersom att vi är vana vid ett intensivt tempo och att vår vakna tid konstant vara omgivna av nya ljud och synintryck.

När det då är tyst och stilla inom oss samt ibland runt omkring oss är det lätt att tro att något är fel och vi aktiverar oss istället för att ge oss möjligheten att ”bara vara”. Det är en inre tystnad men samtidigt ett flöde jag ibland symboliskt kallar för ”mitt inre kreativa rum”.

Här är en mötesplats med kreativitetens flöde och här upplever jag harmoni och spännande upptäckter, upplösningar och nyskapande i ett aldrig sinande flöde.

För att tydliggöra för dig själv hur kreativ du redan är och hur du kan öka kreativiteten, skriv ner minst 100 innovativa lösningar som du använt dig av i din vardag. OBS! Du behöver INTE bli klar idag! 🙂 Sedan kan du ställa dig frågor som t.ex:

•När? brukar jag vara i kontakt med min kreativitet?

•Var? I vilka situationer – faktiska eller tänkta.

•Hur? gör jag, på vilket sätt.

•Vad? utlöser kreativiteten och vad är det jag gör.

•Vem/vilka? Brukar vara i situationen – faktiska eller tänkta.

•Varför? ökar kreativiteten just i den situationen/med den personen.

Till och in i ditt kreativa rum går du som sagt via dina olika metoder och agerar sedan härifrån för att skapa ett kreativt och fri(sk)are (arbets)liv.

Önskar dig en kreativ måndag så ses vi imorgon och pratar om att vara fri(sk) 🙂

Publicerad: 2011-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!