Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Kul+lärande=resultat

En tennistränare, Tim Gallway, insåg i början av 1970-talet att spelarna han tränade blev bättre ju mindre instruktion han gav. Gallway började fokusera på vad han kallade det inre spelet, alltså det som hände i tennisspelarens sinne. ”Varje spel är sammansatt av två delar, ett yttre spel och ett inre spel.” Det yttre spelas mot motståndare, det inre spelas i spelarens sinne och de huvudsakliga motståndarna är självtvivel och oro. Gallways, på den tiden revolutionerade, tankar bygger på en grund av zenbuddistiskt tänkande och humanistisk psykologi. Med andra ord hämtade han inspiration både från öst- och västvärlden.

Publicerad: 2012-08-31

”Inner Game” handlar om koncentration, att bryta dåliga vanor, att lära sig att lita på sig själv och bli mer medveten om sitt agerande. Gallways tekniker används i dagens coachning. En central del är: När vi har roligt och lär oss, blir det lättare att prestera. Fokuserar vi på prestation är det risk att vi låser oss, vilket leder till att vi kan må och prestera sämre.

En av mina klienter var ny på sitt första chefsjobb. Hans fokus var att prestera bra och leverera mycket och han upplevde stress över att inte prestera tillräckligt. Han fick i uppgift att varje dag fylla i två termometrar i sin kalender. Båda hade skalan ett till tio. Den ena mätte hur kul han hade haft, den andra hur mycket han lärt sig under dagen. När han flyttade sitt fokus, kunde han koppla av mer och upplevde samtidigt att han presterade bättre.

Det vi fokuserar på växer. När fokus förflyttas från prestation till kul och lärande, får det flera effekter. Vi upplever ofta tillvaron lättsammare och skapar ibland till och med roligare sätt att utföra uppgifter. Risken att prestationsdrivna personer går över till att bara ha kul och ägna sig åt egen utveckling är liten. Istället brukar en bra, ofta bättre, prestation komma som en direkt följd. För att inte helt tappa bort prestationen, kan denna följas upp och mätas, till exempel på vecko- eller månadsbasis.

Önskar dig en skön helg med mycket kul och lärande!

Publicerad: 2012-08-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!