Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Länge leve egoismen

Det ligger i allt levandes natur att befinna sig i miljöer där de får de bästa tänkbara möjligheterna att växa. Får de fel förutsättningar, dör de. Egoistiskt? Ja, och det är en nödvändighet. Växter måste befinna sig där rätt mängd näring, vatten och solljus finns. Fiskar befinner sig inte på land, där skulle de dö ut. Anledningen till deras val, är att de lyssnar på sig själva. För dem är det egentligen inte ens ett val, det är en självklarhet.

Publicerad: 2011-06-17

Det spelar heller ingen roll vilken typ av växter eller djur det handlar om, en blomma kan till synes vara lik en  annan blomma, men precis som hos människorna finns det skillnader som gör att de passar i olika miljöer. De kan inte leva utifrån exakt samma regelverk, de måste lyssna till sig själva för att överleva.

Naturen är genial, och de flesta levande väsen förstår naturens principer. Det är genom att fullt ut lyssna till sina egna behov som man växer och därmed också blir en tillgång. Det är genom egoismen som naturen skapar förutsättningar att ge tillbaka, och därmed ge omgivningen de rätta förutsättningarna till att själva kunna växa.

Du är också en del av naturen (även om du kanske inte har tänkt på det) ), vilket leder till frågan: ger du dig själv de absolut bästa förutsättningarna till din egen växt, är du tillräckligt egoistisk för att kunna skapa utrymme, så att du sedan kan bli en resurs och tillgång för din omvärld?

Publicerad: 2011-06-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!