Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Längre arbetsliv en minerad mark

Den sista månaden, i nådens år 2000, träffade min delägarpartner och jag en professor på det finska arbetslivsinstitutet i Helsingfors. Juhani Ilmarinen heter han. Det var institutets intressanta forskning gällande sambandet mellan arbetsförmåga, kronologisk ålder och ledarskap, som lockade oss till Finland. Age management kallade det finska forskarteamet kunskapsområdet när det beskrevs på engelska. Vi döpte det till Åldersmedvetet ledarskap och noterar stolta hur uttrycket sprider sig i Sverige – och även i Finland.

Publicerad: 2012-06-11

Fascinerade studerade vi allt som kunde hittas om ämnet innan mötet. Tidigt upptäckte vi att den forskningsbaserade kunskapen hade varit lysande att behärska på den tiden vi själva var unga chefer med uppdrag att genomföra stora – eller mindre – förändringsprocesser.

För att inte tala om konsten att föra innehållsrika och relevanta utvecklingssamtal med de många äldre, eller jämnåriga, medarbetarna vi hade. Nåväl, mötet i Finland blev synnerligen bekräftande och positivt.  Vårt företag bytte namn till Age Management i Sverige AB (AMSAB®) och resan började.

Vi trodde att de flesta skulle se det vi såg. Den demografiska förutsättningen – att färre måste försörja fler! Och då uppstår behovet av ett längre arbetsliv. För de som vill, kan och behövs – förstås! Det vill säga förutom ett tidigare inträde på arbetsmarknaden och ett senare utträde från densamma. Solklart!

Men ack så fel vi hade. Och ack så minerad marken var och fortfarande är. Den senaste tiden noteras dock ett välkommet, nyvaknande intresse i frågan.

De närmaste åren efter 2000 pluggades allt forskningsbaserat material vi hittade gällande arbetsförmåga in – svensk och internationell – och gör så fortfarande. Från materialet valdes den praktiskt, användbara ledarskapslämpliga kunskapen ut. Forskningsresultat i all ära, men allt passar inte att användas i den praktiska verkligheten.

Nu skriver vi juni 2012 och är otaliga föredrag, rapporter, ledarskapsutbildningar, och tre ledarskapsböcker i ämnet, senare.

Uttrycket Åldersmedvetet ledarskap belyser kärnan bra; alltså sambandet mellan kronologisk ålder, arbetsförmåga och ledarskap. Kunskap som gör arbetsgivare, chefer och ledare skickligare att leda medarbetare – oavsett kronologisk ålder!

Publicerad: 2012-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!