Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Lär känna blåslaven

Känner du dig som äppelmos i hjärnan? Svårt att samla tankarna? Trött och hängig eller kanske speedad efter alltför många intryck under arbetsdagen?

Publicerad: 2010-10-20

Här ska du få en superenkel men kraftfull övning för att få en stunds effektiv återhämtning av hjärnan. Du ska få lära känna vår vanligaste ”växt” (eller vad man nu ska säga) – blåslaven. Avsätt fem minuter för det här första gången. Sedan kan du göra det på några sekunder i tanken när du vill.

Ja, jag hör redan invändningen – hur ska lite naturskruffs kunna hjälpa mig koppla av? Lugn, min vän – det ger sig. Gör så här:

1. Lyft rumpan från stolen, gå ut från den byggnad du jobbar i.
2. Leta upp närmaste träd av någorlunda storlek. Du hittar säkert ett i närheten.
3. Gå nära stammen och se vad som växer där. Hittar du en gråvit tuss med liksom uppblåsta ”grenar” så har du stött på blåslaven. Den finns nästan överallt men de flesta har aldrig lagt märke till den. (Skulle den inte finnas på ditt träd går det lika bra med någon annan påväxt – eller trädets bark.)
4. Nu börjar det roliga. Gå riktigt nära. Titta noga hur laven ser ut. Känn hur den doftar. Hur känns den under dina fingrar? Om du vill kan du smaka på den. Slut ögonen en kort stund och lyssna vilka ljud som omger dig. Koppla av. Ta några lugna andetag. Klart!

Grattis – du har just genomfört en övning i medveten närvaro. Fascination – eller spontan uppmärksamhet är som en Baden-baden för hjärnan och utgör en motvikt till all riktad uppmärksamhet (buller, telefoner, reklam) som dagligen och stundligen stressar hjärnan. På köpet har du fått en välbehövlig rörelsepaus. Du har också fått lite dagsljus som hjälper till att reglera dygnsrytmen.

Välkommen tillbaka till jobbet med nya krafter!

P.S. Här kan du se hur blåslaven ser ut. D.S.

Publicerad: 2010-10-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!