Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Lärlingsjobben

Varför finns det bara lärlingsjobb inom el, bygg och liknande yrken? Det måste vara perfekt att som företagare forma, utbilda personen på plats och att skapa en mall efter behov? Även inom ekonomi, journalistik, TV eller vilken bransch som helst, egentligen.

Publicerad: 2011-03-29

Jag tror att det ökar chanserna för ungdomar, de som inte är några teoretiker och kom till korta i skolans sterotypa form och pedagogik, eller icke pedagogik. De som inte har tipptopp betyg som unga, men som andas kreativitet och trivs bäst med “learning by doing” konceptet. Vad tror ni?

Att vara akademiker eller att arbeta med något kreativt. Visst ligger det dolda värderingar i att det nånstans skall vara finare att vara akademiker? Eller är det att man får en etikett på sig som man kan gömma sig bakom att man tar på sig en roll att man är något eller har blivit något? En fil.kand. låter bättre än att säga att du har en folkhögskoleutbildning där etiketten är konstnär. Men det är lite skit sak samma, det viktiga måste ju vara vad du gör med utbildningen.

Jag brukar vara allergisk mot “det var bättre förr” men där och då gick det bra att knacka dörr i princip utan konkurrens, utan ett CV, bara börja arbeta pronto. Inte dra på sig massa studieskulder utan just “learning by doing”. Hur ser företagare på detta idag? Går det överhuvudtaget och vad säger en examen egentligen?

Jag är helt övertygad om att det går att ta sig fram ändå med rätt inställning, driv, trevlig attityd och att du verkligen visar vad du går för. Jag har flera levande bevis på det i min närhet. Höga chefer som levererar och gör det otroligt bra.

Självklart behöver du studera om du skall bli läkare, pilot, polis etc, men alla ungdomar som tror att man måste studera vidare rekommenderar jag starkt att ta en paus och verkligen fundera över beslutet. Att inte dra på sig studieskulder som något roligt tidsfördriv.

Det är också lite skrämmande av de efterforskningar och förfrågningar jag gjort om hur många upplever att de skulle haft samma roll som de har i dag – utan att ha studerat? Mycket av det man studerat används inte i praktiken och många är rörande överens över att de skulle fixa jobbet ändå. Vad bidrar då den akademiska världen med egentligen? Förutom nya vänner, trevliga fester och studieskulder? Jag tror mer på att komplettera under resans gång för att få ut optimalt av sin tid och kunskapsmässigt anpassa det marknaden/arbetsplatsen eller du själv behöver och eftersträvar.

Vore det inte enklare, billigare och mer effektivt att lära sig jobbet på plats och direkt? Vi får ansöka om att vara lärlingar i Danmark och Tyskland där de redan infört ett lärlingsprogram istället för att gå på ett traditionellt gymnasium.

Någon sa att lönen är alldeles för låg vid antagandet av ett lärlingsjobb, men oftast i gymnasiet så bor de flesta hemma. Att då ha en lärlingslön, betala en slant hemma och sedan spara till framtida boende vore i mina ögon perfekt!

Publicerad: 2011-03-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!