Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ledarskap

Enligt ordboken är ledarskap att ha bestämmande ställning; det vill säga auktoritet över andra. Ledarskap är ett ämne som alltid är aktuellt. Inom näringslivet och den offentliga sektorn är man ständigt i jakt efter personer som är särskilt lämpade att leda andra; som i kraft av sin naturliga auktoritet, sin organisatoriska förmåga och sina visionära idéer kan leda andra att uppnå ett gemensamt mål.
Det finns en hel industri av så kallade headhunters som på kundernas begäran söker lämpliga kandidater för ansvarsfulla poster. Åtråvärda kandidater måste ha en gedigen erfarenhet av och kunskap om branschen, klokhet, stresstålighet, djärvhet och naturligtvis förmågan att samarbeta med andra.

Publicerad: 2009-11-05

Räcker dessa egenskaper? Man kan tänka sig att Kenneth Lay, grundaren till och långvarig vd för Enron hade många av de kvaliteterna som man gärna vill se hos ledare. Enron utsågs ju sex år i rad till USA:s mest innovativa företag och var börshandlarnas kelgris. Strax innan kollapsen 2001 var företaget landets sjunde största med intäkter över 101 miljarder dollar per år. När skandalen blev ett faktum rasade korthuset och 22 000 anställda förlorade sina jobb, inklusive en pensionsfond värderad till 1.2 miljarder dollar.

Lays exempel illustrerar kopplingen mellan etik och ledarskap. Många kan åstadkomma mycket men få är de ledare som kan styra i kraft av sina moraliska övertygelser. En utomordentlig ledare är inte bara någon som får andra att göra något stort utan någon som i kraft av sin person förmår andra att göra det som är rätt. Som Gandhi skrev: ”You have to be the change you want to see in the world.

Publicerad: 2009-11-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!