Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ledarskap en salsa i vardagen

Ledarskap är ett ord som fyllts med så mycket innehåll att det nästan kantrar. Samtidigt så känner vi alla igen bra ledarskap när vi ser det. Dagens inlägg beskriver likheten mellan ledarskap och salsa-dans.

Publicerad: 2012-03-29

Ledarskap sker parvis i grupp
Salsa dansas parvis, med tydliga roller – En person för och en följer. Man dansar dock inte ensam utan tillsammans med andra par. Ledarskap kräver också en tydlighet om rollerna och egentligen sker interaktionen alltid parvis mellan personer även i ett team med flera deltagare.

Anpassningen är först till person och sen till organisation
Som ledare måste du alltid anpassa dig till följarens förmåga, jag träffar ofta ledare som försöker sätta alltför komplexa målmatriser för medarbetare. Det leder bara till stress och svag prestation hos medarbetaren.

Hitta en rytm och håll dig till den
Varje relation där du utövar ledarskap innehåller flera olika rytmer. Se till att du hittar en rytm som du och följaren trivs med. Ett dåligt exempel på detta är att försöka detaljstyra en person som bara vill ha kontakt en gång var 14:e dag.

Att föra och att följa är samma mynt
Vi lägger alldeles för mycket fokus på ledarskapet och alldeles för lite fokus på följarskapet. För att samspelet ska fungera måste dessa både roller tilldelas samma vikt. Om du vill bli en bra ledare, öva dig först på att följa andra ledare.

Lär dig grunderna så kommer resten sen
Ledarskap tenderar att bli något mystiskt och svårt att lära sig. Och ja, det finns hur mycket som helst att lära sig inom området. Samtidigt så är grunderna i ledarskap inte så svåra. Studera andra ledare, se vad de gör och hur de är som människor, gå på någon kurs som betonar ledarskapets grunder. Då kan du gå upp ledar- och dansgolvet och öva, öva, öva… så kommer färdigheterna.

Ledarskap är enkelt… när man kan det
Salsa och ledarskap har den irriterande egenskapen att det ser så enkelt och energibesparande ut när man kan det. Innan man kan det är det bara frustrerande. Det gäller att hänga i, det blir roligare ju mer man lär sig.

Publicerad: 2012-03-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!