Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Livet är ett livslångt lärande

När vi går ut skolan så är vi färdigutbildade. Då behöver vi aldrig mer lära oss nya saker. Forskning, framsteg och teknologiutveckling är enbart för dem som studerar, så när man har tagit sin examen är det bara att luta sig tillbaka. Vid det här laget tror jag ni har förstått min poäng.

Publicerad: 2009-06-11

Livet är ett livslångt lärande, eller hur?

Varför sitter då så många och kan exakt samma saker som de kunde i går? Hur kan man förvänta sig nya resultat genom att göra på samma sätt om och om igen?

När man börjar arbeta så är det lätt hänt att man efter ett tag har sina arbetsuppgifter klara för sig. Man gör dem bra men kanske lite per automatik. Man gör som ens föregångare alltid har gjort och litar på att de har tänkt till. Det brukar visst kallas rutiner. Men saker förändras och det finns alltid saker att förbättra. Problemet är att det ofta inte finns tid att reflektera över hur man gör saker. Här är jag övertygad om att man måste ta sig tid om man vill bli framgångsrik. Skillnaden mellan en “bra” karriär och en “extraordinär” karriär tror jag kan ligga gömd i just detta område. Vill man bli framgångsrik måste man utmana det redan rådande, man måste komma med nya synsätt och ifrågasätta. Så blir också jobbet roligare.

Jobbar du med budgetar, läs på det senaste inom området och se om det är något som ni kan göra annorlunda/bättre. Jobbar du med försäljning, kolla upp litteratur på detta område och se om det är något du kan utveckla eller lära dig av. Nätverka med människor som är bra på just det som du vill utvecklas inom. Vad du än jobbar inom så kan du alltid lära dig mer och utveckla dig själv. Det handlar om vilja och inställning.

Bara för att man har en examen och ett jobb innebär det inte att man är fullärd. Det skulle vara som att säga att man kan spela golf bara för att man har träffat bollen en gång. Allting och alla utvecklas hela tiden. Vill man hänga med och vara i framkant så gäller det att läsa på och lära sig.

När läste du senast en bok/artikel inom ditt område?

Oberoende av vad du sysselsätter dig med och oberoende av titel tycker jag du/ni ska lägga till någon vision som har med kontinuerligt lärande att göra.

Lärande behöver inte vara arbetsrelaterat. Framgång handlar om utveckling, både på och utanför jobbet. Vad skulle du vilja lära dig?

Jag ville lära mig mer om personlig utveckling, därför läser jag på min fritid kontinuerligt allt jag kommer över inom ämnet och jag träffar likasinnade människor och diskuterar. Jag har lärt mig massor. Vad är ni välkomna att läsa mer om på businessbloggen.se

Saker som jag har på min lista för tillfället som jag vill bli bättre på är fotografering (har alltid velat kunna fotografera). Har därför anmält mig till en kurs. Vidare har jag och en kompis kommit underfund med att det vore kul och coolt att lära oss karate, en sådan nybörjarkurs har vi därför tagit i hand på. Till hösten finns också planer på en kurs i improvisationsteater. Tror att man kan ha nytta av teaterkunskap i ledarskap och allmänt i kommunikation och dessutom verkar det otroligt roligt.

Vad skulle du vilja lära dig? Do it! Vad hindrar dig?
Det är aldrig för sent att lära sig något nytt.

Kommer du ihåg känslan du hade som barn när du precis hade lärt dig att cykla? Var inte det underbart? Varför inte lära sig att cykla genom hela livet? Fast med några middagspauser när mamma ropar såklart.

Lycka till.

Publicerad: 2009-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!