Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Krönika

Lönar sig god arbetsmiljö?

FLOSKEL Frågan är om det inte finns andra och bättre argument för en bra arbetsmiljö än att den lönar sig. Det skriver Jonas Fogelqvist som pekar på att det ofta finns en gräns för vad arbetsmiljön får kosta.

Text : Jonas Fogelqvist

Publicerad: 2023-02-16

Foto: Lena Blom

Den som tar steget in i arbetsmiljövärlden stöter snart på ett uttryck som nästan blivit till ett mantra. Det spelar ingen roll om du är skyddsombud eller chef eller stressforskare eller skyddsingenjör. Alla får snart höra att:

God arbetsmiljö lönar sig.

Det är en sympatisk tanke. Påståendet används också flitigt av alla dem som i vardagen arbetar för förbättringar. Argumentet är att investeringar i arbetsmiljön går att räkna hem även om de till att börja med kostar pengar.

Själv har jag alltid tyckt att något skavt här. Det hänger inte minst ihop med att jag gillar ett annat mantra, nämligen; om det låter för bra för att vara sant så är det nog det.

Det hänger också ihop med att det blir lite svårt att förklara alla dessa exempel på arbetsplatser där ordet arbetsmiljö mest är ett dåligt skämt. Hur är det med restaurangerna där papperslösa diskare och kockar sover i källaren? Eller byggena där lågbetalda gästarbetare balanserar på tak utan skyddsräcken? Eller för den delen alla vårdavdelningar där personalstyrkan slimmats till det absurdas gräns?

Är Arbetsgivarna på de här ställena dumma i huvudet? Fattar de inte hur mycket pengar som finns att tjäna på en bra arbetsmiljö? Nej, det är något som inte stämmer här.

Det finns å ena sidan många studier som visar att insatser för arbetsmiljön ger ekonomiska vinster. Sjukfrånvaron går ner, produktiviteten ökar, personalomsättningen minskar. Detta är förstås sådant som verksamheten tjänar pengar på.

Men å andra sidan står det klart att det finns gränser för hur kostsamma arbetsmiljösatsningarna får vara. Det gäller inte minst när personaltätheten borde öka, men även när till exempel ombyggnader skulle leda till mindre buller eller investeringar i nya maskiner skulle göra jobbet mindre slitsamt. Varje dag vägs nyttan mot kostnaderna när det diskuteras arbetsmiljö ute på arbetsplatserna.

Dessutom verkar det vara smärtsamt tydligt att tillgången på människor som söker jobb spelar en viktig roll. Driver du ett företag där det är svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft gör du bäst i att erbjuda en bra arbetsmiljö. Annars gapar snart stolarna tomma. Undantaget är väl bara om du är politiker och tror att det är viktigare med flera administratörer än erfarna sjuksköterskor – men det är ett kapitel för sig.

Startar du däremot ett företag där jobbet sköts av gigarbetare – eller papperslösa, eller överhuvudtaget människor som accepterar det mesta för att få en fot in på arbetsmarknaden – är den där tesen om att god arbetsmiljö lönar sig inte lika solklar. Blir någon utsliten står nya arbetssökande på kö.

Frågan är till syvende og sidst om det inte finns andra och bättre argument för en bra arbetsmiljö. Frågan är om inte rätten till sådant som hälsa, återhämtning, smärtfrihet och ett rimligt liv borde väga tyngst, även om det inte leder till ett extra plus i bokslutet.

Text : jonas fogelqvist

Foto: Lena Blom

Publicerad: 2023-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!