Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Lönsam friskvård

Frågan är alltid vad som är mest lönsamt just för ditt företag eller organisation. Det bör man ta rätt på så man inte skjuter bredvid målet. Men jag har en liten universallösning som fungerar mest hela tiden. Jag återkopplar till förra inläggets information.

Publicerad: 2009-08-18

Minskad risk i %
•Viktminskning 15%
•Sänkning av kolesterol/blodtryck 15 %
•Rökstopp 50%
•Förbättrad Kondition 65 %

Här ser man att man bör satsa mest på att förbättra konditionen och sedan rökstopp följt av de två andra. Själv jobbar jag inte med rökavvänjning eftersom jag inte har den kunskapen alls men det är något som företagshälsovården brukar vara kanonbra på.
Så då återstår de andra tre; viktminskning, sänkning av kolesterol/blodtryck och förbättra konditionen. De här tre hör ihop – vad säger ni då?
Vällevnadssjukdomarna ökar vilka är starkt förknippade med övervikt. När t ex blodfetter och blodtryck förbättras minskat hjärt/kärlsjukdomar. När blodsockret förbättras minskat diabetes typ 2. Vid normalvikt fungerar hormonbalansen bättre och kvinnors chans att bli gravida förbättras.

Det finns ingen studie på om vältränade och normalviktiga människor presterar bättre än otränade och överviktiga i arbetslivet. Utan det beror på vilket arbete som ska utföras och hur motiverad man är till uppgiften.

Men det är inte svårt att själv räkna ut att så är fallet.
Så här säger R C Serfass, Prev Med 1984; 13:79-99

”En otränad person som har en maximal syreupptagningsförmåga på under 2 liter / minut kan använda endast 20 – 25 % av sin kapacitet över en 8-timmars arbetsdag. Även för stillasittande kontorsarbete är den kapaciteten klart begränsande faktor vad gäller arbetseffektiviteten.
Med regelbunden motion kan de flesta förbättra sin kondition med 50 % ( 1.5 ggr ). Men viktigare är att en tränad person kan utnyttja 40 – 50 % av sin kapacitet över en 8-timmars arbetsdag. Det innebär att om en otränad person börjar motionera kan arbetskapaciteten öka med 300 % ( dvs 1.5 X 2 ggr = 3 ggr)!”

Så på frågan om ett företag ska satsa på friskvård och att minska ÖVERVIKT blir svaret väldigt enkelt – har man råd att inte göra det?

Lisbet Olofsson
www.halsozam.com

Publicerad: 2009-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!