Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Må bra i kläm

Mellanchefer gör ett jättejobb – ofta i skymundan och i korsdrag. Ni är viktiga för arbetsmiljön! Var rädda om er, så att ni själva mår bra.

Publicerad: 2014-05-27

Tänk dig att du ska omsätta ledningens visioner om nya kliv mot ännu bättre världsklass, samtidigt som medarbetare klagar över stress, klienter kostar mer än budgeterat och lokalpressen intervjuar uppretade kritiker.

Inte lätt, men en inte helt ovanlig situation för chefer, dock. De hamnar lätt i kläm mellan högre nivåers idéer för utveckling och vad dessa konkret innebär på golvet, konstaterar forskaren Lotta Dellve, som studerat chefer i vård och omsorg. Ofta har chefen inte heller varit med om att utforma visionen.

Hur klarar man sig då? Viktigt är bl a en egen ärlig chef och att kunna sätta gränser för sin insats, dvs inte lämna huvudet kvar på jobbet när man går hem.

Att kunna känna igen och kliva av ett omöjligt uppdrag är en annan bra talang, liksom att vässa armbågarna och klara av att inte vara omtyckt hela tiden. Som mellanchef betyder du mycket för hur de anställda mår och många har roligt också och blir kloka, t ex Karin Rosenqvist, enhetschef i Skärholmen. Läs om hennes erfarenheter och om hur olika sätt att agera påverkar chefers mående i det nya numret av Du&jobbet.

En utmaning för chefer är mobbning. Underlåtenhet att göra något kan få rättsliga följder, vilket en aktuell dom visar. I Sverige står det som bekant pinsamt dåligt till med aktiviteter mot mobbning på jobbet. Men det går att lära av Norge, där myndigheter och parter varit betydligt mer aktiva. Faktaundersökning är en konkret metod för att utreda om mobbning förekommer eller inte, som inspirerats av polisarbete. Läs hur i intervjun i nya numret av Du&jobbet med den kände norske mobbningsforskaren Ståle Einarsen.

För att citera honom: ”Vad gör rättssamhället när någon utsatts för stöld eller misshandel? Medlar och bjuder in till samtal? Aldrig. Man startar en utredning.”

I Sverige har dock myndigheter haft en tendens att istället kolla om det finns en pärm med en fin policy i, och sen nöja sig.

Publicerad: 2014-05-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!