Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Må drivkraften vara med dig

Jag har skrivit en bok. I boken diskuterar jag olika typer av drivkrafter, från prestationsbaserad självkänsla och medberoende till engagemang, och deras relation till prestation respektive utbrändhet i arbete. Boken bygger på och sammanfattar min tioåriga forskarkarriär som jag numera lämnat för att arbeta inom landstinget.

Publicerad: 2011-10-24

Boken har fått en hel del positiv uppmärksamhet, vilket är roligt. En dag ringde en journalist och ville intervjua mig för en artikel. Journalisten ville veta vilken drivkraft som var bäst och vilken som var sämst, och så ville han ha siffror. ”Det säljer, förstår du” förklarade han. Nu var det tyvärr inte så enkelt att svara på, till journalistens stora besvikelse.

Drivkrafterna är inte stabila, medfödda personlighetsdrag utan till stor del situationsbetingade beteenden. Vissa människor är mer präglade av drivkrafter som med större sannolikhet leder till utbrändhet än andra, men under rätt förutsättningar blomstrar det konstruktiva engagemanget som får människor att växa. Och även den mest engagerade medarbetare kan brinna ut i en destruktiv arbetsmiljö.

Journalisten svalnade snabbt. Jag förstod att han ville ha enkla, snärtiga svar och en trepunktslista – gör så här och din lycka är garanterad. Alternativt – 80 % av svenska folket har hälsofarliga drivkrafter och ligger i riskzonen för utbrändhet.

Tiden kanske inte är mogen att ge ut en bok som inte ger några bra tips på hur man ska klara sig undan utbrändhet. Som menar att arbetsgivarens tunga ansvar fortfarande är detsamma – jobba med organisation, kommunikation, delaktighet och struktur för att säkra en hälsosam och produktiv arbetskraft. Som menar att drivkrafter kan vara både bra och dåliga ur ett perspektiv, men kanske bra ur ett annat och det är meningslöst att skuldbelägga sig eller försöka beteendeträna om man inte verkligen lider av svår ohälsa. Att människor är olika och borde få vara så, även i arbetslivet. Att det typiska Typ A beteendet en dagen faktiska kan gagna en säljare men sex månader senare, under andra omständigheter bli till en belastning. Att man inte kan snabbfixa sig till framgång utan att nyckeln till framgång ligger i självkännedom, mognad och reflektion.

Tiden kanske inte är mogen, men jag var det. Må drivkraften vara med dig, oavsett hur knasig och fel i tiden den är.

Publicerad: 2011-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!