Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Många är bara bra på att jobba på

Är du bra på att jobba med det du gör eller är du bara bra på att jobba på? Hur tänker jag nu kanske du undrar? Jo, jag tror att det finns många av oss som bara är bra på att jobba på. Egentligen vill vi och behöver vi göra något annat, men vi går till samma jobb varje dag utan att det egentligen känns meningsfullt.

Publicerad: 2012-01-26

Hur kommer det sig tro? Jag tror att det handlar om trygghet – man vet vad man har och vågar inte riktigt ta steget. Jag har själv varit där och det är inte helt enkelt att bryta den känslan. Det är ju ofta så att den som vågar ta steget kommer lättare till ett jobb där de är bra på det de jobbar med.

Hur ofta ställer du dig frågan om du känner att ditt jobb gör skillnad? Känner du arbetsglädje? Mår du bra där du är? Trivs du på din arbetsplats? Trivs du med dina kollegor? Känner du att du får möjlighet att vara ditt allra bästa jag? Känner du att du bidrar fullt ut? Vad skulle du vilja göra i stället? Om du om fem år ser tillbaka på ditt liv vad skulle du önska att du gjort annorlunda?

Du vet väl om att när du är på rätt plats så presterar du mest, trivs bäst och du mår bättre, är gladare och positivare och känner en härlig arbetsglädje. Du blir även gladare och mer positiv hemma bland dina nära och kära men framförallt och det viktigaste är ju att du får möjligheten att vara dig själv fullt ut.

När vi arbetar med det vi är bra på och brinner för så blommar vi. Vi mår bättre och de företag som på allvar tar tillvara på sina medarbetares styrkor har ofta en längre personalomsättning, lägre sjukfrånvaro och högre lönsamhet. Det är helt enkelt en win-win för både den anställde och för företaget. Att ta tillvara på medarbetarnas styrkor kräver en hel del av cheferna. Cheferna behöver lära känna sina medarbetare och på allvar ta dag i medarbetarens utveckling. Detsamma gäller för medarbetaren – hon eller han – måste vara tydlig med vad hon eller han kan och vill åstadkomma.

Här handlar det om att sätta ihop ett vinnande team. Vinnare blir du när du arbetar med det du brinner för inte när du piskas till något. Här handlar det om att utmana etablerade strukturer och kanske se människan och dess verkliga kompetens istället för att stirra sig blind på personens utbildningsbakgrund eller tidigare arbetslivserfarenhet. Här handlar det om att ge dig själv och dina medarbetare möjligheten att få bli sitt allra bästa jag.

Utbildning och erfarenhet är viktiga parametrar för att lyckas , men det är inte allt. Inställning, motivation och erfarenheter från livet är lika viktigt liksom ett ärligt och härligt brinnande intresse för det man skall åstadkomma. Det lär man sig inte i skolbänken – det lär man sig av livet. Livet i sig är en bra och tidvis hård skola.

Vad vinner jag som arbetsgivare på detta arbete? Jo, det finns forskning som visar att du får en trivsammare arbetsmiljö, dina medarbetare och du själv mår bra, du får lägre personalomsättning, lägre sjukskrivning, högre kreativitet, smartare lösningar, högre kvalitet på genomförandet, en bra sammanhållning i dina team och du kommer att få en högre lönsamhet, forskning har visat att du kan öka din omsättning med tre gånger om du arbetar aktivt med att placera rätt person på rätt plats, dvs där din medarbetares alla styrkor till fullo nyttjas och bekräftas.

Nu är det dags för dig att ställa dig frågorna ovan och är det så att du är på rätt plats och jobbar med det du är bra på så grattis och fortsätt göra det men är du det minsta tveksam och känner att du bara är bra på att jobba på – våga ta steget. Prata med din chef och se om ni kan förändra din vardag så att du får mer utrymme för dina styrkor eller finn en ny arbetsgivare som värdesätter dig för det du är bra på och för den du är! För du är bäst i hela världen på att vara du.

Publicerad: 2012-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!