Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Många vill jobba längre – men vem vill ha dem?

Den demografiska förutsättningen: att så få unga finns att tillgå på arbetsmarknaden för att matcha behovet att arbetskraft, gör att de som vill och kan behövs efter det traditionella pensionsstrecket. Därför börjar nu undersökningar och rapporter att dugga tätt för att belysa frågan.

Publicerad: 2012-06-12

AMF-pension har nyligen kommit med rapporten ”Vem kan jobba till 75?”. Man har gått igen statistik från Active Ageing, Europeiska Kommissionen, 2011. Där konstateras bland annat att svenskarna är mest positiva till att arbeta efter 65 i jämförelse med övriga länder inom EU. Positivt förstås men samtidigt visar undersökningar från Pensionsmyndigheten att över hälften av tillfrågade arbetsgivare tycker att folk som fyllt 60 borde sluta jobba.

ManPower publicerade för några veckor sedan en undersökning med 30.000 arbetsgivare i 28 länder. Den visar generellt att var femte tillfrågad arbetsgivare har en strategi för att behålla den seniora (50+) arbetskraften efter pensionen.

Här är Japan bäst i klassen där 83 % har en strategi för att behålla sina seniora medarbetare. Detta förvånar mig föga, eftersom de flesta deltagarna på vår föreläsning i Seoul, Syd Korea redan 2003 på temat Age Management in practice, var just japaner. Dessa var synnerligen vetgiriga och ställde många initierade frågor inom temaområdet.

Andra länder i östra Asien, som t ex. Singapore, ligger också i topp. Där har nästan hälften(48%) av företagen en fast planering för att nyrekrytera från den seniora delen av befolkningen. I USA har nästa var tredje arbetsgivare samma strategi.

Norges siffror är dock värda att noteras. Endast 6 % av norska arbetsgivare är intresserade att rekrytera från 50+gruppen och blygsamma 12 % är intresserade att behålla någon efter pensionen. Ett intressant resultat med tanke på den mångåriga norska satsningen – Senter för Seniorpolitikk – med målsättning att just övertyga arbetsmarknadens parter om behovet av senior arbetskraft i Norge.

Sverige är helt klart sämst i klassen. Siffror – som att 4% av svenska arbetsgivare är intresserade av att rekrytera från den seniora delen av befolkningen och att 8% vill behålla pensionerade medarbetare- talar sitt tydliga språk.

Svenska arbetsgivare är helt enkelt inte intresserade. Punkt!

Publicerad: 2012-06-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!