Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Måste man jobba med det man älskar?

Personligt entreprenörskap handlar både om att få saker att hända och må bra under tiden. Men måste man jobba med det man älskar för att kunna må bra på jobbet? Absolut inte! Men det underlättar. Det sägs att Konfucius sa ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv.”

Publicerad: 2011-11-25

Och om det är något som kännetecknar just personliga entreprenörer så är det att det jobbar utifrån glädje och inspiration, inte utifrån ”måsten”. Givetvis finns det saker som måste göras för alla, men även dessa saker kan göras med glädje. Om du ändå ska stå i en kö i matbutiken eftersom du vill ha med dig varorna hem och betala för dem kan du lika gärna bestämma dig för att må bra under tiden. Det samma gäller bokföring, möten, disken eller morbror Sten-Åkes årliga släktmiddag.

Även om jag är företagsentreprenör och min att arbetsdag kanske inte är som de flesta andras så är jag ändå övertygad om att väldigt många fler med lätthet skulle kunna ha roligt på jobbet.

Jag är också säker på att de då även skulle skapa bättre resultat. När man mår bra är man effektiv, saker går lätt och man skapar resultat med enkelhet och elegans. När man mår kasst skapar man kassa resultat. Kopplingen mellan mående och prestation är så klar och tydlig att den inte ens behöver förklaras. Du vet det från din egen livserfarenhet.

När jag och Macus Frödin startade Universe Imagine bestämde vi oss för att varje arbetsdag ska vara en lyckodag. Är det möjligt? Det vet vi inte, men vi har åtminstone bestämt oss för att testa och än så länge har vi fått rätt. Det är intressant hur man ibland med enkelhet kan få mer av det man fokuserar på. Det är av de saker jag och Marcus pratar om när vi föreläser och utbildar i personligt entreprenörskap, både för arbetsgrupper, företagare, studenter eller arbetssökande.

Det går att lära sig att sina förverkliga drömmar och idéer och samtidigt må bra. Vi tycker till och med att det bästa är att börja i änden att bestämma sig för att må bra först. När du sedan bestämmer dig för att vilken riktning du vill gå i och sedan fokuserar på det, i både dina tankar och i det du gör, så tenderar närmast magiska saker att hända.

Åtminstone känns det så. Men du vet ju bättre. För du vet att det bara är du själv som använder dina förmågor som personlig entreprenör för att ta dig framåt.

Det här är enkla idéer som alla kan lära sig! Det här är något som borde läras ut på alla skolor och alla arbetsplatser. Hur man gör för att ”jobba”, om man nu vill kalla det för det. Jag kallar det för att förverkliga idéer och drömmar. Att skapa. Att göra resultat. Att göra något man gillar och att gilla det man gör, vad det än är.

För det är alltid utifrån det som du levererar som du sedan får din lön. Den är inte ”fast”, den beror i högsta grad på att du och dina arbetskamrater kan prestera tillsammans. Och allting blir så mycket lättare när ni bestämmer er för mår bra under tiden.

Jag älskar verkligen att prata om de här idéerna när jag föreläser och utbildar i personligt entreprenörskap. Att möta människor och höra deras tankar och idéer kring entreprenörskap, personlig utveckling och hur de kan utveckla sina företag och organisationer. Att få lära ut hur man gör för inspirera sig själv och förverkliga idéer. Jag älskar möjligheten att få träffa och inspirera tusentals människor varje år till att bli personliga entreprenörer. Därför gör jag det med lätthet, eftersom det är lätt att göra det man älskar.

Min och Marcus ambition är också att skriva och släppa de mest inspirerande böckerna någonsin om hur gör för att göra det man vill och har kul under tiden. För att vi ska kunna göra böckerna precis på vårt eget sätt släpper vi dem på vårt eget bokförlag Universe Imagine Publishing.

Böckerna i Trilogin om personligt entreprenörskap: Att få saker att hända, Må bra under tiden du lyckas och Inspiratörerna – hur du leder dig själv och andra till framgång har nu sålt i över 10 000 exemplar. Bra grejer sprids genom att folk pratar med varandra om dem. Det är vi otroligt stolta över.

Böckerna hade heller aldrig blivit så uppskattade om vi inte hade haft fantastiskt roligt under tiden vi skrev dem. För kom ihåg, din glädje smittar av sig på dina resultat. Allt blir bättre när du gör saker du gillar. Men du måste inte göra nåt, du behöver bara göra det du vill.

Vill du följa oss vidare och lära dig mer om personligt entreprenörskap? Häng med på min och Marcus Frödins blogg, läs mer om Universe Imagine, böckerna och om vad en föreläsning eller utbildning skulle kunna betyda för dig och din organisation.

Det har varit roligt att få möjligheten att blogga här på Du&Jobbet. Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar, jag finns på

Lev med inspiration och ha din bästa stund någonsin!

•Stefan Olsson, grundare av Universe Imagine och författare till böckerna Personligt entreprenörskap ?– att få saker att hända, Må bra under tiden du lyckas och Inspiratörerna – hur du leder dig själv till framgång.

Publicerad: 2011-11-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!