Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mat och motion – glädjekällor i vardagen!

Många går omkring med ständigt dåligt samvete för sin livsstil, men förmår ändå inte ändra sitt beteende eftersom man saknar motivation för att göra den kraftansträngning man tror krävs för att göra allting ”rätt”.

Publicerad: 2009-11-09

Det verkar som att det bara finns två lägen: ON eller OFF. Antingen tränar man 5 dagar i veckan eller så är man en soffpotatis som tar bilen i alla lägen. Antingen äter man pizza, godis och chips varje dag eller så äter man veganskt. Eller följer någon suspekt diet som går ut på att utesluta allt man gillar, och plåga sig under en kort period (längre än så brukar man inte stå ut) för att sedan ännu en gång känna att man har misslyckats.

Mat och motion är ofta två källor till dåligt samvete, vilket är väldigt synd eftersom det kan vara två fantastiska källor till glädje, livslust och kreativitet. Att röra på sig skapar en lång rad friskhetsreaktioner i kroppen, bland annat blodflödet till hjärnan (mer syre och näring till cellerna!), blodfetterna (mindre risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar), musklerna (ger dig bättre hållning och du slipper ha ont i otränade överbelastade muskler och leder). Och inte minst, så mår kroppens viktigaste muskel – hjärtat – mycket bättre.

Den som rör på sig har ett högre energibehov, vilket betyder att man kan äta mer utan att gå upp i vikt. Om man då äter bra mat för sin ”energiintagsbudget” får man automatiskt i sig mer av de näringsämnen (bl a vitaminer, mineraler, fettsyror, fibrer och antioxidanter) som man behöver varje dag.

Jag vill inspirera och hjälpa människor bort från Allt-eller-inget-tänket som idag är mer regel än undantag. Bli kompis med kroppen och jobba MED den istället för MOT.

Om du är hungrig behöver du förmodligen fylla på med mer näring och energi, om du är trött behöver du sova mer – eller ta en promenad så du får lite ny luft i lungorna. Så enkelt är det. Lär dig lyssna på kroppens signaler – och följ dem! Att göra bra saker för din hälsa är den viktigaste försäkringen du kan teckna.

Publicerad: 2009-11-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!