Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Maten på jobbet

Hunger är en av våra starkaste drivkrafter. Den som är hungrig har siktet inställt på att hitta mat, och alla hinder på vägen röjs undan med vassa armbågar och bitska utskällningar (jag kallar det att vara mat-ilsk). Den som är proppmätt blir seg och vill helst lägga sig och sova middag innan han tar itu med sina uppgifter (=paltkoma). Med ett jämnt blodsocker blir man både piggare, trevligare, mer skärpt och fokuserad på jobbet. Kroppen och hjärnan får den näring som behövs för att fungera optimalt.

Publicerad: 2009-11-10

Man blir lyckligare av nyttig mat, visar ny forskning.Undrar varför. Jag tror att det spelar stor roll att sinnena får nya intryck. Smak-, lukt- och synintrycken stimuleras av vacker och färgstark mat, mat som dessutom innehåller ämnen som gör att man känner sig pigg, smart och alert. Det är klart man blir lyckligare av den typen av mat, än av tråkig snabbmat som saknar tuggmotstånd, som lägger sig som en tung massa i magen, och som får en att känna sig seg och trött.

Maten på arbetsplatsen är inte bara en viktig trivselfaktor, det är dessutom en betydelsefull konkurrensfördel. En lycklig människa är mer kreativ och har ett helt annat driv än en som är less på livet. Genom att erbjuda väl sammansatt lunch och bra mellanmål – kanske till och med frukost – så kommer personalen inte bara att hålla sig friskare, de kommer dessutom att trivas bättre med varandra och utföra sitt arbete mer felfritt. Färre sjukdagar och färre misstag innebär bättre lönsamhet eftersom flödet i produktionen blir bättre.

Kick-off i hälsans tecken, gymkort och motionsaktiviteter på arbetstid är jättebra, men når oftast bara dem som redan lever ett hälsosamt liv. Lunchen som serveras på din arbetsplats varje dag har betydligt större inverkan på hur dina medarbetare mår, presterar och trivs på jobbet. Nyckelhålscertifierade personalrestauranger är en framgångsfaktor som kan vara avgörande för hälsoläget, lönsamheten och kreativiteten. Att säkerställa att det erbjuds välbalanserad och hälsosam mat på din arbetsplats är förmodligen den viktigaste hälsosatsningen du någonsin kommer att göra.

Lycklig personal gör ett bättre jobb, det är jag helt övertygad om.

Publicerad: 2009-11-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!