Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Medarbetarnas vanor påverkar lönsamheten.

Många företag har fått göra nedskärningar och minskat personalstyrkan under senaste året. Personal som har en hälsosam livsstil har färre sjukdagar, och är mer kreativa och mer fokuserade medarbetare. Till en lägre kostnad kan du alltså få mer gjort.

Publicerad: 2009-11-12

Maten vi äter påverkar hur vi mår och presterar på jobbet. Detta i sin tur påverkar effektiviteten, kreativiteten och frisknärvaron. Och då handlar det inte bara om att komma till jobbet idag och imorgon, utan även om att slippa driftsstopp eller stopp i flödet när någon är sjuk, innan en vikarie är på plats och har kommit in i arbetet. Det handlar även om mer långsiktiga frågor, att även de äldre i personalstyrkan ska må bra och vara pigga och alerta, att de ska finnas kvar med sin erfarenhet sin kunskap tills de väljer att lämna över till någon annan. En plötslig långtidssjukskrivning eller förtidspensionering kan göra att mycket kunskaper försvinner ur företaget.

Tänk nytt och satsa på inspirerande föreläsningar och workshops på arbetsplatsen, till exempel i samband med en kick off. Teambuilding med Matlagningskurser. Konferenser med hälsosam mat som en röd tråd – jag lovar att personalen kommer tillbaka till jobbet med helt ny energi, kreativitet och lust.

Använd företagets friskvårdspengar till något som verkligen påverkar hela personalens hälsa – varje dag. Eftersom alla äter varje dag har en rejäl satsning på kosten en större inverkan på hela personalens hälsa. Ta chansen och gör något som verkligen sätter avtryck i verksamheten!

Ett företag med gott hälsorykte är dessutom en attraktiv arbetsplats. Om du som chef visar att du är mån om din personal och bryr dig om både din egen och de anställdas hälsa, så kommer sunda och ambitiösa människor att vilja jobba hos dig.

Med mer kunskaper och de rätt verktyg blir det enkelt att arbeta in nya vardagsvanor. ?Personal som mår bra presterar bättre, det tjänar du som arbetsgivare på.

Köket – syndens näste?
Var man än tjuvlyssnar så får man höra kommentarer som visar det ständigt dåliga samvete som många har med sig hela livet. Helt i onödan. Det pratas om laster och synd – är maten vår tids religion?

För mig handlar det inte om att skilja rätt från orätt. Det handlar om att balans och om att göra medvetna val. Du avgör själv om de val du gör hjälper dig att ta dig närmare ditt mål, eller om de tar dig någon annanstans. Om de val du gör är den snabbaste vägen till målet eller om de leder dig längre bort från det du vill uppnå.

Och du… om du nu väljer att ta den där chokladbiten – njut av den, och släpp ditt dåliga samvete.

Publicerad: 2009-11-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!