Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Medelsvensson är en bluff

Trivs du på jobbet?
Mår du bra på platsen där du tillbringar större delen av din vakna tid?

Publicerad: 2010-05-19

Ditt arbete intresserar mig – som arbetar för det goda arbetslivet.
På mitt arbete brinner vi för arbetsplatser där alla kan få må bra.
Där friska, motiverade och kompetenta medarbetare trivs tillsammans och skapar goda prestationer.

Hur ser det ut i Sverige idag? Problem från rörelseorganen och lättare psykisk ohälsa är stora problem i dagens arbetsliv. Av landets ca 4, 5 miljoner invånare i arbetsför ålder står knappt en miljon utanför arbetslivet som sjukskrivna och med sjukbidrag. Arbetets organisation och anpassningsmöjligheter har betydelse för om fler ska klara arbetstakten i dagens arbetsliv, orka möta omorganisationer och krav på att ständigt lära nytt. När jag funderar över arbetslivet kräks jag över mallen.
Den där mallen som visserligen ska vara osynlig men som blir allt tydligare.
Mallen för hur en människa ska vara i vårt samhälle. Inte avvika, inte sticka ut, inte vara för mycket eller lite av nånting. Varför frågar vi alltid ”vad jobbar du med?” Istället för det mycket mer intressanta ”Och vem är du?”Jo, för att till mallen hör att ha ett arbete. Till mallen hör att vara frisk, presterande, tillhöra en kärnfamilj, vara precis så lätt och lagom som medelsvensson.

Märkligt nog är medelsvensson en bluff. Det finns inga normala människor – vi är alla annorlunda! Var och en av oss har svagheter och styrkor som ingen annan har. Alla är vi unika, har våra konstigheter, fördomar, bekymmer och drömmar om märkliga men hemliga ting.

Tänk vad livet skulle bli spännande om vi vågade vara så exotiska som vi är! Vilket hälsosamt, lönsamt och roligt arbetsliv vi skulle kunna skapa. Ett arbetsliv som är anpassat efter människorna  – och inte tvärtom, det är min vision!

Publicerad: 2010-05-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!