Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mer tillsammans

I jämställda Sverige väljer ungdomar fortfarande yrke så att nästan nio av tio kommer att jobba mest med det egna könet.

Publicerad: 2012-12-10

Vad gör de egentligen på bensinmackarna? Där är nämligen fördelningen av anställda män och kvinnor helt jämn, något som är mycket ovanligt på svenska arbetsplatser.

Desto vanligare är en extremt sned fördelning könsmässigt; av hundra VVS-montörer är knappt en kvinna och av hundra tandsköterskor är en halv man t ex. Det är svårt att tro att ingen kvinna skulle gilla badrum eller att män ogillar tandvård.

Varför blir det som det blir? Om detta finns lite forskat, men: Pryltillverkarna trummar på från tidig ålder om vad som passar tjejer och killar. Där ligger genuspedagogerna ännu i lä.

Det är ensamt att vara enda hönan i tuppgården, det krävs något extra för att gå mot strömmen. Och många arbetsgivare rekryterar traditionellt, chanserna till jobb kan vara lägre för enda manliga sökande. Det människor omkring oss tycker och föräldrarna gör spelar roll. Få väljer yrke som från en meny med full information om ingredienser och alternativ.

Resultatet är dock att Sverige mer än flera andra länder har en delad arbetsmarknad med mans- och kvinnoyrken,( t ex är Italien bättre). Yrkena har olika löneläge (teknik betalar sig bättre än omsorg) och arbetsmiljöproblem (mer psykosocial press på kvinnor, mer fysiska risker för män). Det betyder att åtgärder måste se olika ut.

Förslag för en blandad arbetsmarknad mottas tacksamt!

Publicerad: 2012-12-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!