Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

MeWe-generationen helt rätt ute med sin övertro på sig själva

Jag har i mitt arbete läst otaliga rapporter om den unga generationen och om varför de inte går med i facket. Ibland kan jag dock känna att jag kunde ha skitit i att göra det och istället gått tillbaka till mig själv för att söka tolka varför unga inte i lika stor utsträckning som de äldre är med i facket.

Publicerad: 2012-02-08

Det som är fascinerande är att det är som att varje generation glömmer att vi alla har varit själviska och individualistiska tonåringar eller unga vuxna som prompt vill veta ”What´s in it for me?” innan vi har gått in i något. Det är väl trotts allt det som det har handlat om för alla generationer?

Därför gör det mig alltid lika förvånad att höra äldre prata om ”unga nu för tiden” och hur illa det är att ung inte är insatta i vad facket gör, precis som om de själva aldrig varit unga och därmed inte känt igen sig i vad äldre pratade om för att de inte delat deras verklighetsbeskrivning just då.

Och så övertron. Ja, vad handlar egentligen övertron på sig själva som unga påstås ha? Jag kan hoppas att alla människor i början av arbetslivet går runt med denna övertro till sig själva. Hur skulle våra liv gestalta sig annars? Jag menar är det inte just denna övertro på sig själv som GÖR att man vågar slänga sig ut huvudet före i ett arbetsliv som man egentligen inte behärskar? Är det inte det, det hela bygger på frågar jag mig?

När man sedan läser rapporter om den unga generationen och varför de inte går med i facket så brukar man få läsa att det är för att de unga är ”Individualister” och för att de tror att de klarar sig själva. Nu har tack och lov bilden nyanserats något i andra rapporter/kandidatuppsatser som skriver att unga visst förstår att utnyttja de kollektivistiska poängerna i sin individualistiska strävan, men då misstänker jag helst utan oket av att unga ska ”veta sin plats” inom de äldres uppbyggda hierarkiska strukturer.

Jag tror det kan vara där facket går fel när det gäller att möta de unga. För unga vill också använda det fackliga redskapet för att själva styra över sin arbetssituation. Frågan är om de äldre alltid bereder dem plats att göra det?

Publicerad: 2012-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!