Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Min plats på jobbet

Snön faller ner utanför fönstret till det Café på söder jag valt som morgonkontor. Fördelen med en social plats är både intrycken det ger, tack vare människor och samtal runt mig och det goda kaffet. Undrar om det blir som förra vintern med tågstopp och missade möten?

Publicerad: 2010-11-30

Som egen företagare finns en möjlighet till frihet. Jag är min egen chef och när jag upptäckte hur flexibel jag kunde vara, blev det nästan en busig känsla. Jag måste medge att den första tiden fanns en liten ”ordningspolis” där inne som tyckte att jag duktigt skulle sitta på min kontorsplats och verka. Jag minns när jag en solig sommardag för 10 år sedan, tittade längtande ut genom fönstret.

Den dagen revolterade jag och tog med mig dator och telefon till en klippa i skärgården. Den där ordningsamma rösten skrek i huvudet att jag ”inte kan jobba på riktigt” om jag inte sitter på plats.

Den dagen upptäckte jag hur mycket mer jag fick gjort, omgiven av hav och klippor. Jag kom hem med massor av kurstexter och det bästa var när telefonen ringde, så var det ingen som ens tänkte på var jag satt. Alla tog för givet att vi pratade från kontor till kontor. Sedan dess har jag vuxit in i det naturliga i att skifta positioner. Mina böcker är skrivna på vackra platser och därmed fyllda med lust och inspiration. Telefonsamtalen blir mer kryddiga och levande bland andra människor, liv och energi.

Jag har hört många som sitter fast antingen med egna trånga idéer, eller en chef som håller hårt på tid och plats. Samtidigt har vi alla möjligheter rent tekniskt att slippa resa runt för möten. Fysiska möten är bra, men det blir ren dumhet att i snöstorm försöka ta sig till möten långt borta och sedan skrika på SJ! Jag önskar att fler vågade tänja på sina gränser och se möjligheter med videomöten, telefonkontakt och Skype, som alla ger nära möten på distans.

Jag tror att en stor del handlar om trånga tankar, gamla mönster och brist på tillit till sin personal. Det sista har jag hört nog om, via personal som jag vet skulle göra ett bättre jobb i friare tyglar, men bromsas av en kultur som en rädd chef odlar. Många kräver att se att personalen jobbar och tror de latar sig om de inte har koll på sig.

Nej, mer frihet och utnyttjande av den teknik vi har. Jag är helt säker på att alla skulle få mer gjort. Det blir ju inte mycket gjort på en nedisad perrong någonstans i Sverige.

Publicerad: 2010-11-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!