Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mindre sveda och värk med ny statistik

Arbetsskadorna fortsätter att minska enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket.
Statistiken bygger på de anmälningar som görs till Försäkringskassan av arbetsolyckor och arbetssjukdomar.

Publicerad: 2011-06-07

Om det stämmer så är det naturligtvis bra. Det finns dock ett väsentligt problem med den glädjande statistiken, nämligen att arbetsskador som inte anmäls inte finns med.

När vi gjorde en arbetsmiljöundersökning för ett halvår sedan och frågade GS fackets medlemmar så visade den att 35 procent av dem som drabbats av en arbetsskada inte anmält den. Inom tidningstryck var 46 procent av skadorna oanmälda, för civiltryck 40 procent och för skogen 39 procent.

Det är ett stort problem att man inte anmäler sina arbetsskador. I vissa fall kan det bero på att man inte tycker att skadan är tillräckligt allvarlig, men det visar också att det finns stora brister på företagen, framför allt på mindre företag, hur arbetsolycksfall och arbetssjukdomsärenden hanteras.

Arbetsmiljöverket statistik är därför bristfällig och knappast något som regeringen kan ta för intäkt om de vill göra ytterligare nedskärningar på arbetsmiljöområdet.

Det behövs fortfarande ökade resurser för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen på våra arbetsplatser. Det är en god investering som betalar sig för anställda, arbetsgivare och samhälle.

Publicerad: 2011-06-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!