Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Modet att lyfta huvudet ur sanden

När jag började höra dåligt var jag mitt i karriären, och jobbade som informationschef. Först ville jag inte inse att jag hade hörselproblem, och sedan blundade jag för konsekvenserna av det. Och under tiden fick jag allt svårare att uppfatta vad andra sa – särskilt på möten och fikapauser, i lokaler med många störande ljud.

Publicerad: 2010-11-11

Det var jobbigt. Mycket jobbigt. Jag fick hela tiden anstränga mig för att försöka hänga med i samtal, och försökte övertala mig själv att det jag missade inte var viktigt. Men till slut gick det inte längre. Jag var moderator på en konferens och upptäckte plötsligt att jag inte uppfattade vad deltagarna frågade. Det blev min vändpunkt. Jag insåg att jag hade ett val: Antingen måste jag erkänna att jag var hörselskadad och söka hjälp. Eller så skulle jag inte kunna fortsätta jobba inom mitt yrke.

För mig var det ett självklart val. Dagen efter kontaktade jag en öronläkare, som såg till att jag kom igång med rehabilitering. Sedan dess har min hörselskada inte varit något stort problem i mitt arbetsliv.

Det finns ungefär 1,3 miljoner hörselskadade i Sverige, varav mer än hälften – cirka 700 000 – är i yrkesverksam ålder. De flesta av dem talar inte öppet om att de har en hörselskada. De tänker som jag gjorde: ”Jag klarar mig nog ändå.”.

Men det gör de inte – inte i längden. Ganska snart börjar de undvika möten, fikastunder och andra situationer där det är svårt att höra, tills de mer eller mindre har isolerat sig själva och mår riktigt dåligt.

Om du ibland har svårt att höra vad andra säger på jobbet ska du därför ta det på allvar och söka hjälp direkt. Du kan börja med att göra en första koll på www.horseltest.se eller genom att ringa HRFs hörseltest i telefon på 0900-20 33 000. Du kan också kontakta Hörsellinjen, och fråga vad du vill om hörsel, ljudmiljö, hjälpmedel och vart du kan vända dig för att få den hjälp du behöver.

Att sticka huvudet i sanden känns kanske bekvämt för stunden. Men tänk efter: Nog är det bättre att våga lyfta på huvudet och ge dig själv en ärlig chans att hänga med i snacket? Det är värt besväret, jag lovar.

Publicerad: 2010-11-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!