Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Moralpanik som skymmer

Låten Plastic people på Mothers of inventions  LP, Absolutely Free från 1967, innehåller bland annat orden  ; ”Watch the Nazis run your town, then go home and check yourself, you think we’re singing ’bout someone else”.
Det är den amerikanska medelklassen som får sig en känga, som så ofta hos Frank Zappa, men här kan det väl gälla alla de som håller sig inom hemmets trygga väggar, nöjda så länge de inget vet, inget ser.
Goda vänner, goda viner och ”Dom duktiga” finns där hela tiden som ledstjärnor. Med en mix av hemskheter på lagom avstånd, medkänsla i soffprogrammen och en klädsam moralpanik håller vi brasan brinnande och röken tjock. Vad som sker bakom lykta dörrar behöver vi inte bry oss om. Förhoppningsvis är det någon annan som drabbas när det hela rasar.
Det är inte lätt att få någon ordning i det mediakaos som vältrar sig över oss, som suger luften ur det lilla utrymme vi tillskansat oss och som istället fyller det med väldoftande headliners på primetime, samvetet pliktskyldigt redovisat när ingen tittar.
Tanken är fri men mest pengar vinner. Att få välja utefter köphangarernas kilometerlånga hyllor är blå dunster för att slippa se att vårt välmående är någon annans misär.
Då är det bättre att bli upprörd över folk som inte vet att föra sig.
Ett förenklat synsätt, javisst, men avskalat allt tingeltangel sitter där likt förbannat en elvaåring och syr den blus vi köper bara för att vi kände för något nytt. Dessutom till halva reapriset, avdraget i kassan.
Vinn på lotteri och ta en tur till Las Vegas.

Publicerad: 2009-05-27

fortsättning följer…

 

Publicerad: 2009-05-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!