Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mörkt ute kan göra jobbet lättare

Två av tre i Du&jobbets Arbetsmiljöpanel säger att de inte gör en sämre arbetsinsats på grund av vintermörkret.

Publicerad: 2013-02-05

Under vinterhalvåret är det lätt att känna sig trött och hängig. Många blir nedstämda och deppiga av mörkret. Frågan är hur det påverkar oss på jobbet.

Du&jobbet ställde därför frågan till deltagarna i Arbetsmiljöpanelen om de tycker att de gör en sämre arbetsinsats på grund av vintermörkret.

Enkätsvaren visar att en majoritet av Arbetsmiljöpanelen inte låter mörkret påverka prestationen. Två av tre, 67 procent, uppger att de inte presterar sämre i vintermörkret, flera tycker snarare att det blir lättare att koncentrera sig på arbetet under vintrarna. Under de ljusa månaderna är det mycket annat som distraherar.

21 procent tycker att mörkret påverkar arbetsinsatsen på ett negativt sätt. Där tycker många att tröttheten får effekt i form av mindre motivation och lust till arbetet.

Några citat från panelen:

”Ibland kan det till och med vara lättare att fokusera på kontorsarbete när det inte är fint sommarväder som lockar utanför.”

”Snarare tvärtom. När det blir ljust upptäcker jag världen utanför och kan få lite svårare att fokusera …”

”Jag har valt att gå ned i sysselsättningsgrad för att kunna jobba kortare dagar under vinterhalvåret, för att orka med arbetet.”

”Jag kan börja lite senare på morgonen under den mörka perioden, och sluta senare. Det underlättar.”

”Gillar försöket i Umeå med busskurer med ljusterapi, vore fantastiskt om det kunde finnas på arbetsplatserna. D-vitamin hjälper också.”

”Jobbar mer när det är mörkt/kallt ute för då vill/kan man inte göra saker ute i samma utsträckning som på sommarhalvåret.”

”Känner mig tröttare och andra verkar också vara det. Känner mindre inspiration och lust.”

”I alla fall inte i den meningen att jag skulle prestera sämre för att det är mörkare ute. Däremot kan jag som busschaufför tycka att vägarna är lite jobbigare att se och att mötande bilister bländar mer nu, men det kan lika gärna bero på åldern.”

”På min arbetsplats har vi 1 timmes friskvård i veckan, november-mars, som får utnyttjas under arbetstid, framför allt till att vara ute under den ljusa tiden av dagen men också för valfri aktivitet.”

I Du&jobbets Arbetsmiljöpanel säger arbetsmiljöengagerade vad de tycker i arbetslivets viktiga frågor. Knappt 450 personer svarade denna gång.

Publicerad: 2013-02-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!