Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mota missmodet!

Det är något trevligt med råd om hur saker kan göras bättre. De är inte bara präktiga, utan betyder tro på framtiden.

Publicerad: 2013-01-30

Frågan är vad ska man göra med allt missmod som verkar prägla tiden? Unga jag känner tvekar att skaffa barn på grund av klimatkrisen. 50-plussare säger att de ska börja odla, inte främst för att njuta den där knapriga moroten på trappen, utan för att ha något att falla tillbaka på när jobben tagit slut.

Själv tänker jag numera undergång när jag kommer ut i skogen och ser kalhyggen eller öppnar tidningen och läser om de nya weekendflygshoppingresmålen. Och det är ju trist.

Först ska man nog inse att det inte är hjärnspöken som lamslår. Förutom hotet mot klimatet – forskarna är allt mer ense om att vi går mot en varmare värld med okontrollerbara följder samtidigt som politikerna passar, har vi ekonomisk kris och arbetslöshet. Det vanliga tillväxtreceptet funkar inte. Det är försurning av hav, avskogning, brist på färskvatten, osv.

En seriös genomgång av hur det står till med de nio gränser planeten Jorden bör hållas inom för att gå att leva på hittar du här.

Något stort måste definitivt göras snart, och vi är allt fler som vill det. Senaste initiativet är Föräldravrålet.

I det perspektivet är de många små goda råd och bra initiativ du hittar i Du&jobbet kanske inte så storslagna. Ta dem som ett tecken på att vi tror att det mesta går att förbättra!

Publicerad: 2013-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!