Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Motivera dina medarbetare att ansvara för sin egen talangutveckling

Ta ansvar för din egen talangutveckling och säkerställ att du håller dig inom din unika ”talangzon”. Du som är chef kan hjälpa dina medarbetare att ta fram sin talang och identifiera sina styrkor. Ge verktyg och ansvar till medarbetaren att själv komma underfund med hur hon/han kan använda sina hårda och mjuka tillgångar på bästa sätt för att bidra till att nå organisationens mål. På så sätt får ni som arbetsgivare de prestationer ni vill ha och medarbetaren får jobba med rätt saker där de får använda sina talanger och styrkor.  Det genererar win-win för såväl arbetsgivare som medarbetare.

Det är varje medarbetares eget ansvar att hitta och utveckla sin talang. Arbetsgivaren kommer aldrig riktigt känna till medarbetarens styrkor, svagheter, talanger, inlärningsmönster och vilka situationer som framkallar dina bästa sidor. Varje individ har därför mycket att vinna på att bli sin egen ”talent manager”.

Publicerad: 2012-10-05

Gör så här: Börja med en ordentlig självinventering. Vad är det som är unikt och speciellt med dig? Rätt jobb kräver en god självinsikt. Du behöver veta vilka styrkor, kunskaper, färdigheter och personliga egenskaper du har och vill utveckla, både utifrån dina och din arbetsgivares behov. Dina spontana reaktioner på olika arbetsuppgifter ger dig en tydlig signal till din unika talang. Det finns andra saker du kan reflektera över. Är du i flödet eller känner du motstånd när du håller på med en arbetsuppgift? Är det här en uppgift som du lär dig lekande lätt eller verkar du aldrig kunna fatta hur det ska gå till? Längtar du till nästa gång du får hålla på? Känner du dig supernöjd och belåten varje gång du håller på med en aktivitet? Då har du hittat rätt väg mot din unika talang. Nästa steg är att börja se hur du kan få använda mer av din talang i ditt jobb.

Tänk rätt.
Att ha rätt inställning är viktigt för din framgång i jobbet. Hur du tänker styr ditt liv. Tankens kraft är ett av de starkaste verktyg du har. Genom dina tankar har du kraften att påverka ditt eget liv, din karriär och din omgivning. Om du vill lyckas i jobbet och känna arbetsglädje och framgång behöver du fundera på hur du tänker kring dig själv.
Omge dig med andra talanger. Se till att omge dig med människor som stöttar och gläds med dig och som ger dig inspiration och energi. Hitta personer som kan ge dig rätt feedback och stöd på vägen. Bygg upp din egen talangflock som består av läromästare,
ambassadörer, coacher, stamfränder och tränare.

Publicerad: 2012-10-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!