Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Myggor och kameler i höstbudgeten

Måndag igen och utredningsenheten på fackförbundet Kommunal går in i en normal arbetsvecka. Det betyder att tio utredare jobbar rätt fristående med egna områden – läser, skriver, går på möten. Själv ska jag till exempel i dag till LO på ett seminarium om lön, klass och kön. Någon stressas av deadline, andra har lugnare perioder.

Publicerad: 2011-09-26

Två gånger om året bryts det mönstret – när regeringens höst- och vårbudget kommer. Då står kraftsamling och gemensam analys på agendan.

I tisdags kl åtta släpptes budgetpropositionen för 2012. Vårt vaktmästeri tryckte direkt upp finansplanen till alla utredarna (för att undvika skrivarköer). Vi hade till kvart i tio på oss att snabbläsa och se vad Kommunal bör reagera på direkt. Efter gemensam genomgång gick vår chef Emma Lennartsson ut med en sågning av budgetens brist på åtgärder för att få fler kvinnor i arbete.

Vi fortsatte att läsa och skriva ned anmärkningsvärda fakta, prognoser, reformer och besparingar. Till slutet av dagen fanns en gemensam snabbanalys som lämnades till förbundsledningen och Emma Lennartsson tog med godbitarna när hon kommenterade budgeten på ett seminarium på SNS på kvällen.

Budgetpropositionen är en enorm textmassa. Det är oundvikligt att snabba kommentarer silar mygg och sväljer kameler. De handlar om det som regeringen väljer att lyfta fram. Därför känns det bra att vi har erfarna utredare på Kommunal som kan våra frågor väl och har läst budgeten under flera år. De kan hitta kamelerna som är viktiga för våra medlemmar. På vår blogg valde vi att publicera kommentarer om dels statsbidragen till kommunerna och regeringens prognos för kommunalarnas löneutveckling, dels regeringens erkännande av kvinnors arbetsrelaterade ohälsa. Frågor som inte kommenterats tidigare men där enhetens bloggtexter plockats upp av andra media.

Så jag är nöjd med att vara post-budget. Att ha lite mer tid att läsa och fundera. Men vänta bara – nästa år kommer jag fånga några riktigt stora kameler.

Publicerad: 2011-09-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!