Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Något är ruttet i Skogsriket Sverige

”Er demokrati är skruvad. Den är sjuk. Sverige är känt för människors rättigheter och att det är en välfärdsstat – allt är en lögn.”

Publicerad: 2011-06-08

Dessa ord kommer från en polsk kvinna som arbetade i Sverige men blev lurad på sin lön. Hon är inte ensam. I Sverige utnyttjas och luras varje år ett stort antal utländska arbetare. De lockas till Sverige med löften om svenska löner och svenska arbetsvillkor. Sanningen är allt för ofta en annan. Hårt arbete upp till 15 timmar om dagen och inte en enda dag ledig i veckan. Låg lön eller ingen lön alls. Inga skyddskläder vid arbete med farliga maskiner eller kemikalier. Ett exempel är den polske skogsarbetaren Marcin som skadades svårt när han jobbade för en stor skogsaktör i södra Sverige. Operationen på 40 000 kronor fick han betala själv.

Hur är då detta möjligt i Sverige? Såhär går det till. Skogsbolag anlitar en entreprenör för att sköta t.ex. röjning och plantering, dessa anlitar i sin tur en underentreprenör som anlitar ett polskt bemanningsföretag. Detta kan ske i många led. För att de polska skogsarbetarna ska få arbete tvingas de att bli egen företagare. Detta är ett sätt att kringgå lagar och avtal i Sverige. Som egna företagare kan polackerna jobba under minimilön och fler timmar än arbetstidslagen säger. Skogsföretaget behöver inte heller tänka på faror i arbetsmiljön och blir inte heller ansvarig för skogsarbetarnas sociala avgifter. Eftersom Marcin var egenföretagare fick han stå för operationen själv.

En passus är att det enligt kollektivavtalet för skogsarbete inte tillåts att vara egenföretagare, men med så många led med underentreprenörer blir det näst intill omöjligt att bevaka efterlevnaden av detta.

Skogsminister Eskil Erlandsson för fram en satsning som han kallar Skogsriket. Han säger sig med denna vilja skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen med anknytning till skog. Varför inte börja med det mest grundläggande och ge förutsättningar för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden?

Publicerad: 2011-06-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!