Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

När arbetsplatserna blir som nöjesfält

Snart slår nöjesfälten upp sina portar för säsongen. När jag var liten vill jag alltid att det skulle gå undan och ju mer det pirrade i magen desto bättre. Men varför ska jag betala för det nu, när jag i vuxen ålder kan åka karusell hela arbetsåret. Internationella arbetsplatser liknar alltmer nöjesfält, och blir rörigare och snurrigare.

Publicerad: 2010-04-20

Varje gång en omorganisation rullas ut i verksamheten ökar spänningarna på samma sätt som man bygger upp förväntningar inför en stor nerförsbacke i en berg- och dalbana. Men varje gång kommer nedförsbacken och plötsligt snurrar det till i huvudet och kittlar till i magen. Företagsledningen kör på och man försöker hänga med. Och vips rycker vagnen till och har slagit in på en ny bana. Varje gång kommer man till ett slut och hoppar på nästa tåg. Förhoppningen är att det inte ska snurra lika mycket nästa gång. Kanske blir det bättre i lustiga huset?

På samma sätt som de radiostyrda bilarna krockar med varandra, krockar chefer, beslut och möteskultur med varandra. Styrning utomlands och i Sverige ser olika ut. Beslut är redan fattade långt innan de når de som jobbar i organisationen, vilket minskar påverkansmöjligheter. Oavsett om du är i Pariserhjulet eller London Eye. Och hur är det med ledarskapet är det bättre med Fritt fall med top-down styrning eller Uppskjutet med bottom-up styrning?

Vem har inte kommit i kläm mellan chefer! Befogenheter, beslutsvägar, roller och ansvar måste göras klara så att inte medarbetaren får åka slänggunga. Arbetsuppgifter bollas runt och faller till slut mellan stolarna som värsta virvelvinden.

Kön ringlar sig runt berg- och dalbanan. Det är hög arbetsbelastning. Hinner vi med en attraktion till? Finns det tid för en glass å bara sitta ner en stund? Arbetssituationen förändras i nya organisationer och innebär mer arbete och nya ansvarsområden. Tiden räcker inte till.

Men oftast är atmosfären trivsam och det finns tillfälle att träffa nya bekantskaper. Och om man inte gillar de pirriga aktiviteterna så gillar man oftast sockervadd eller de trygga veteranbilarna. Och arbetskamraterna som man dagligen träffar och har många goda skratt med. Lite tivoli gillar jag nog.

Publicerad: 2010-04-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!