Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

När berömde du dig själv senast?

Tjata. Sura. Antyda. Svamla och pika. Alla är dåliga övertalningsmetoder med låg framgångsfaktor. Ändå använder vi dem både på jobbet och hemma. Varför undrar jag? Vi får inga positiva reaktioner på det eller prestationer av att använda oss av negativ förstärkning direkt, tvärtom.

Publicerad: 2012-01-24

Beröm och uppskattning däremot kommer högst upp på listan i hela västvärlden vid frågan vad som får dig att gå till jobbet, må bra och prestera bättre.

Hur kommer det sig att vi har lättare för att kritisera än att berömma? Vad tror du? Jag tror att det har en hel del med ovana att göra. För alla vill ju egentligen må bra och få andra att må bra, eller hur? Kanske handlar det om rädsla – du är rädd för att uppfattas som en mysmamma eller myspappa men det finns det inte alls någon risk för, när du håller berömmet äkta.

Visste du att det är bevisat att om du sprider glädje, positivitet och beröm kring dig blir du själv med automatik gladare, positivare och får mer beröm tillbaka? Visst är det underbart? Du mår bättre och din omgivning likaså. Med det menar jag inte att vi inte har mindre bra dagar ibland för det har vi och det är helt naturligt och okej det med. Ibland händer saker som det är svårt att se något positivt i men jag vet att när jag ser tillbaka till de stunderna med lite perspektiv så ser jag nästan alltid att jag lärde mig något av den svåra stunden – jag lärde mig om mig själv.

Alla människor har ett behov av att bli bekräftade, att få känna sig sedda, hörda och höra att de gjort skillnad och att de gjort något bra. Det behöver du, det behöver jag. Vi behöver det får att må bra och för att kunna prestera vårt bästa. Hur står det till med ditt eget berömmande – när berömde du ditt barn, din partner, din kollega, sin chef, din mamma etc. senast? Var det igår, för en vecka sedan, en månad sedan eller minns du inte? När berömde du dig själv?

Att börja berömma sig själv är, säger jag av egen erfarenhet, nog det svåraste som finns. Det känns inte helt naturligt i början men som i alla former av ledarskap – det börjar med dig själv. Om du inte kan eller vågar berömma dig själv blir det svårare att berömma dina medmänniskor.

Ett tips är att du ställer dig framför spegeln och säger till dig själv: Jag är riktigt bra på att ge mig själv och andra beröm eller vad du nu vill berömma dig för. Håll det specifikt och förtjänat. Beröm inte bara för berömmandets skull får då blir berömmet tandlöst.

Upprepa detta varje dag tills dess du känner att det flyter på och därefter gör du det varje dag igen – för om du skall vara helt ärlig så finns det alltid något du kan berömma dig själv för. För att ge ett enkelt exempel: I morse hade jag en riktigt trög start, jag var så trött och ville inte alls kliva upp och ännu mindre träna som jag planerat att göra. Tänkte tanken att somna om istället men sedan drog jag på mig träningskläderna och åkte till gymmet. Det berömmer jag mig själv för idag att jag trots att jag egentligen inte orkade faktiskt tog mig i kragen och tränade och nu känner jag mig både piggare och gladare.

Detsamma gäller din omgivning – det finns alltid något som du kan berömma din omgivning för – stort som smått. Beröm är en färskvara som alltid behöver fyllas på. Beröm dina medmänniskor för vad de gör och hur de är. Jag har en medarbetare som är fantastiskt duktig på struktur och jag säger ofta till henne att jag är så imponerad och tacksam för hennes förmåga att strukturera upp och fixa saker och ting på ett strukturerat och positivt sätt och att det i sig bidrar till vår grupps framgång och underlättar vår och våra kunders vardag.

Vet du att det behövs fem beröm för att uppväga en kritik? Helt galet men så är det – vi har så mycket enklare att ta till oss det som är negativt än det som är positivt och det vill jag att vi hjälps åt att förändra och med små men bestämda steg åt det hållet kommer vi att lyckas. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu är du en bra bit på väg och du kan börja berömma dina medmänniskor – var förberedd på att de kanske tycker det känns lite ovant i början men efter ett tag när de känner att det du säger är äkta och förtjänat kommer de att i sin tur berömma mer och må bättre. Du kommer se stor skillnad i din omgivning och ni kommer att må så mycket bättre tillsammans och prestera mer och bättre resultat. Beröm. Beröm mer!

Publicerad: 2012-01-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!