När får gigarbetarna samma skydd?
KRÖNIKA Varje gång jag ser ett matbud svischa förbi på gatan med sin stora rosa eller blå matlåda på ryggen tänker jag: Hur länge ska det få ta innan de får samma skydd som andra arbetare?
Text : Jonna Söderqvist
Publicerad: 2023-01-27
Ingen verkar riktigt veta vad plattformsarbetarna är, men däremot verkar det vara klart vad de inte är: nämligen arbetstagare. De flesta plattformsföretag som anlitar de här arbetarna säger att de inte är arbetsgivare, och slår ifrån sig ansvaret.
Den svenska arbetsmiljölagen bygger på begreppen arbetstagare och arbetsgivare. Och om ingen tar – eller ges – arbetsgivaransvar gäller inte heller arbetsmiljölagen. Då är det inte långsökt att det ökar riskerna för dem som arbetar. Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt, har kallat plattformsarbetarna skyddslösa.
Inte mycket har gjorts från statens håll för att plattformsarbetarna ska omfattas av arbetsmiljölagen. Däremot har utredningar tillsatts. I en utredningen från 2017 föreslog författarna att i arbetsmiljölagen ta modell från mbl, alltså medbestämmandelagen. I den står det att personer anses vara arbetstagare om de utför arbete åt annan, utan att vara anställd, men har en ställning av samma slag som en anställd. Då gäller mbl. En liknande bestämmelse i arbetsmiljölagen skulle kunna förtydliga arbetsmiljöansvaret, konstaterar utredningen.
Ingenting hände.
Arbetsmiljöverket å sin sida har ställt arbetsmiljökrav på plattformsföretagen men stött på patrull i förvaltningsdomstol. Kraven överklagades, och plattformsföretagen fick rätt i två domar från kammarrätten. I vintras gav Arbetsmiljöverket en rapport till regeringen där de konstaterar att de på basis av domarna inte har befogenheter att fatta beslut om arbetsmiljöförbättrande åtgärder gentemot digitala plattformar i liknande fall. Myndigheten skriver också att utförarna utsätts för liknande risker för ohälsa som arbetstagare i andra verksamheter, men får inte samma skydd av arbetsmiljölagstiftningen.
Ingen verkar riktigt veta vad plattformsarbetarna är, men däremot verkar det vara klart vad de inte är: nämligen arbetstagare.
- Jonna Söderqvist
I augusti i år kom ytterligare en statlig utredning. I den föreslås att uppdragsgivare, som digitala plattformsföretag, i vissa fall får ett arbetsmiljöansvar för den anlitade arbetskraften. Tanken är att ansvaret skulle fungera på samma sätt som redan i dag gäller för den som hyr in arbetskraft.
Med den nya borgerliga regeringen vid makten är det svårt att se att det skulle ske förbättringar för plattformsarbetarna.
En annan lösning kunde vara kollektivavtal. Men det går segt och långsamt framåt här också.
Kanske är det EU som blir räddaren i nöden? EU har tagit fram ett direktivförslag för att förbättra arbetsvillkoren för personer som arbetar via plattformar.
Att låta plattformsarbetare omfattas av arbetsmiljölagen är inte så himla svårt. Det finns förslag på olika lösningar. Men det osäkra läget är tills vidare oförändrat för plattformsarbetarna. Skyddslösa som de är får de kämpa på bäst de kan – och under tiden hoppas på att inte skada sig eller blir sjuka på jobbet.
Text : jonna söderqvist
Foto: Elsa Frizell
Publicerad: 2023-01-27
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.