Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

När kommer den första arbetsmiljödeckaren?

Jag läser mycket kriminalromaner och roas av såväl mordgåtor som samhällskritik, flirter med annan litteratur och miljöskildringar. Men jag har allt mer börjat fundera över genrens relativt smala yrkesrepertoar. De svenska deckarförfattarna låter sina huvudrollspersoner vara författare, journalister, poliser, jurister eller läkare. Vi får läsa bra skildringar av deras arbetsvardag och det duggar tätt med eländesbeskrivningar från dessa yrken. Huvudpersonerna sliter för att få familjelivet att gå ihop med professionen och de misslyckas som oftast (även om det finns några undantag).

Publicerad: 2010-08-24

Var är alla andra yrken? Vi har ju Jan Mårtenssons antikhandlare och Bo Balderssons statsråd och givetvis Stieg Larssons datageni. Men det är personer med ytterst flexibla arbetstider och arbetsuppgifter, stor autonomi och ett betydande handlingsutrymme. Var är förskolelärarna, bibliotekarierna, butiksbiträdena, vägarbetarna, meteorologerna, maskinoperatörerna, ingenjörerna och traversförarna?

Sådana yrkesskildringar finns det inte mycket av inom deckarvärlden. Var är deras arbetsvardag? Och varför kan inte de få lösa deckargåtor på jobbet? På senare tid är Aino Trosells böcker där huvudrollsinnehavarna är städare eller arbetar på hotellkök ett lysande undantag. Och i Ingrid Hedströms senaste bok Under jorden i Villette får vi faktiskt en glimt av gruvarbetares arbete och arbetsmiljö där en arbetsplatsolycka nere i en gruva blir upprinnelsen till flera mord många år senare.

Sverige har en tradition inom arbetarlitteraturen, men idag är det istället våra deckarförfattares verk som sprids över världen. Vore det inte roligt om detta kunde kombineras? Att bredda yrkesbeskrivningarna borde ge gott om nytt stoff för många kriminalromaner. Arbetet ger oss mening i vardagen och både nöje och besvär även i dessa yrken.

Dessutom ligger Sverige ju långt framme inom arbetslivsområdet med tämligen välformulerade regelverk och väl organiserad arbetsmiljöverksamhet. Men vi saknar trots det inte arbetsmiljöproblem. Här kan nog många motivbilder och intriger hittas. Kopplingar till politik, pengar, makt och status saknas ju inte. Och inte heller kopplingar till genus och sex. Nog vore det spännande med en kriminalroman som verkligen tog tag i någon arbetsmiljöproblematik.

Varför inte ett huvudskyddsombud, en arbetsmiljökonsult eller arbetsmiljöinspektör som huvudrollsinnehavare? Eller en arbetsmiljöforskare?

Publicerad: 2010-08-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!