Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

När vd går före

Politikerna vill att vi ska jobba längre, eftersom vi bland annat lever längre. Då återstår en bit när de som tidigast tar ut pension är: högutbildade män. Vd toppar listan.

Publicerad: 2016-04-18

Det överraskande resultatet visar forskaren Kerstin Nilssons studie som Du&jobbet kan presentera i det nya numret.

Föreställningen att det är tunga och ointressanta jobb som får människor att lämna arbetslivet i förtid – och att det skulle hjälpa om de vore lättare och intressantare får alltså modifieras.

För så är det givetvis – de som har det tungt och trist går också tidigt – men då med hjälp av förtidspension och sjukpenning.  Och sannolikt av andra skäl: för att orken tryter. Dessutom: många började jobba tidigt – deras arbetsliv blir alltså ändå långa.

Så det man undrar är: Vilka åtgärder behövs då för att dessa personer i hög ställning ska avstå från att lyfta pension i förtid – något fler än var fjärde gör. Det ger studien inget svar på, men Kerstin Nilsson konstaterar att så var inte pensionssystemet tänkt – att de mer välbetalda först skulle plocka pengar ur systemet.

Åtgärder som får anställda att vilja jobba längre är enligt hennes studier bl a trygghet i arbetet, ändrade attityder, kompetensutveckling även för äldre och arbetsrotation för att inte slitas ut.  Får vi vd att vilja stanna till 65 eller tom 67 år med arbetsrotation månntro?

  • Det kom en ny föreskrift vid månadsskiftet – den emotsedda och omdiskuterade om organisatorisk och social arbetsmiljö. Du&jobbet har i en serie tagit upp följderna för arbetslivet. I nr 2/16 fokuserar vi på dess krav gällande mobbning – ett fenomen som länge gett myndigheterna beröringsskräck. För fortfarande saknas den länge utlovade inrättningen som konkret skulle hjälpa mobbade och arbetsplatser. Och diskrimineringslagen gäller ju inte.  Föreskriften innebär dock framsteg.  Nu måste arbetsplatserna tänka till och läsa på om mobbning och omsätta funderingarna i policy och rutiner: Så här gör vi om någon bli mobbad. Anställda ska veta vem de ska vända sig till.  Det finns bra sätt att utreda mobbning, sk faktaundersökning som Du&jobbet skrivit om – som prenumerant kan du läsa om metoden mm i vårt arkiv.  Till artikelarkivet för dig som redan är prenumerant.
  • Läs också vårt tema om kemikalier, om företaget som ger asylsökande praktik och om att motivera andra!

Publicerad: 2016-04-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!