Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Naturen – det är jag!

Förra veckans ”Vetenskapens värld” berättade om alla snälla bakterier som bor i och på vår kropp. De gör födan tillgänglig för oss och skyddar oss mot elaka bakterier. De små gynnarna är så viktiga för oss att vi inte skulle kunna leva utan dem. Det får tanken att svindla – om ”jag” inte kan leva utan ”dem” – vem är då ”jag”?

Publicerad: 2010-10-18

På en större nivå är det självklart att vi inte kan existera utan tillgång på syre som tillverkas av de gröna växterna, vatten som cirkulerar genom allt levande och näringsämnen som gör en ständig kretsgång mellan levande och icke-levande. Allt hänger ihop.

Vi människor har utvecklats tillsammans med vår omgivning, och mår bäst när vi lever på ett sätt som står i samklang med vad vi under evolutionen utvecklats till.

De senaste tvåhundratusen åren har vi mest promenerat kring på savannen som jägare-samlare. Det är det våra kroppar utvecklats till. Bara de senaste tio tusen åren eller så har vi varit bofasta. Industriarbete, löpande band och datorarbetsplatser är kort sagt inte riktigt vår kopp av te, evolutionärt sett. Resultatet ser vi i statistiken över arbetsorsakade besvär: Var femte får besvär av jobbet, och de allt överskuggande orsakerna är belastningsbesvär och stressrelaterade problem.

Det tycks som att mycket av de problem som hänger ihop med vårt moderna arbetsliv har att göra med att vi i hög grad kommit ifrån vad som är ”naturligt” för oss. Vi använder både kroppen och knoppen rätt osmart. Hjärnan jobbar övertid medan kroppen antingen får jobba för tungt, inte alls eller alltför ensidigt.

Men det finns massor att göra utan att vi behöver återgå till stampat jordgolv. Bra arbetsteknik, lagom mängd rörelse och bra återhämtning är några faktorer som spelar roll. Det tänkte jag återkomma till under veckan som gästbloggare här på Du&Jobbet. Häng med.

Publicerad: 2010-10-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!