Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Nedläggningar och uppgivenhet bakom Trumps framgångar

Många förvånas över att Bernie Sanders, den ende socialisten på Capitol Hill, har kunnat få ett så stort stöd i kapitalismens USA. Sådan förvåning utgår från, tror jag, en historielöshet.

Publicerad: 2016-09-20

USA må vara kapitalistiskt, men det är också ett land med en ofta militant fackföreningsrörelse och en lång historia av blodiga motsättningar mellan arbete och kapital.

Däremot är det anmärkningsvärt att en senator kan stiga fram på scenen efter en tillvaro av lågmäldhet och passivitet som politiker.

Jag åker till USA så ofta jag får chansen. Intresset tog fart för tio år sedan när jag besökte bland annat svenskstaden Jamestown nära Niagarafallen. Up state New York är en avfolkningsbygd. Också här stänger företag eller flyttar till skatteparadis i delstater, där löner och arbetsgivaravgifter är betydligt lägre än i det liberala och relativt fackföreningsstarka New York. Dawson Metal Company som tillverkar exklusiva dörrar till företrädesvis officiella byggnader finns dock kvar.

Ägaren David G. Dawson lät mig ta en runda på fabriksgolvet.

Lojala arbetare sa att dörrarna de tillverkar uppfattas som outstanding, så tjocka och säkra som de är. Varför skulle de annars hamna på så många officiella byggnader i New York City? Också låsen fick beröm. En relativt ny produkt är datorstyrda lås.

Beslutet att stanna i Jamestown förklarade Dawson med att han inte ville byta ut arbetskraften. Låga kostnader är värdefulla (företaget har 110 anställda) men det kan aldrig kompensera en under lång tid skolad personalstyrka. Detta, betonade Dawson, är viktigt även när arbetsuppgifterna är till synes enkla och monotona. Det är inte vem som helst som kan sköta ett svårt rutinjobb. Den här inställningen är värd att framhålla i en omgivning av accelererande försämringar och uppgivenhet inom arbetar- och medelklassen.

Sanders och Trump är båda motståndare till frihandelsavtalet, skriver reportern Karin Henriksson i sin rapport USA:s växande klyftor (Arena idé). Med fakta och intervjuer beskriver hon North Carolina och dess nedläggningar inom teko, tobak och möbelindustri, sänkta löner för samtliga utom möjligen sjuksköterskor, sänkt facklig anslutningsgrad, minskad andel anställda med pension från arbetsgivaren, gig- och share-ekonomi med enmansföretag för tidsbestämda uppdrag.

Sådant är en bakgrund till Donald Trumps framgångar. Dessutom har han eldat på främlingsfientliga krafter – för övrigt med bleka protester från rivalerna.

USA är motsägelsefullt, inte konformt som det ofta framställs på den här sidan Atlanten. Den tydliga polariseringen uppstår i människors vardag. Men om Trump skulle nå presidentämbetet behövs ytterligare analyser.

Jan-Ewert Strömbäck, journalist med inriktning på arbetsmiljö och migration

Publicerad: 2016-09-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!