Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Nolltolerans mot dödsolyckor

Ingen borde behöva gå till jobbet på morgonen och inte veta om man kommer levande hem igen.

Publicerad: 2011-06-09

Förra året dog 59 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige och hittills i år har 17 personer avlidit. Detta uppmärksammades igår av Byggnads och IF Metall som hedrade alla de arbetskamrater som fått sätta livet till med en tyst minut. De vill på detta sätt lyfta fram kravet på en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatsen. Tyvärr är även skog, trä och grafisk bransch som GS representerar drabbade av ett flertal dödsolyckor per år.

Enligt en kostnadsberäkning som GS har gjort i samarbete med Folksam kostar ett dödsfall i arbetet 2 088 960 kronor. Exemplet är beräknat på en man, 43 år och gift, har två barn som är 6 respektive 8 år.

Beräkning av ersättning:

Lön 23 500 kr/månaden. Omställningspension/förlängd omställningspension och barnpension ger en årlig ersättning på 174 144 kr. Omställningspensionen utbetalas i 6 år vilket ger en sammanlagd ersättning på 546 984 kr. Barnpensionen betalas ut i totalt i 14 år var av de två sista åren endast till ett barn, vilket ger en sammanlagd ersättning på 1 092 576 kr. Därutöver utgår också en TGL-ersättning på sammanlagt 449 400 kr.

Motsvarande kostnader för en bullerskada är 181 500 kronor och för ett brutet ben 127 000 kronor.

Arbetsmiljöskador är kostsamt för samhället. Lägg därtill det fysiska och psykiska lidandet.

Alla tjänar på en bättre arbetsmiljö. Samhället i form av minskade kostnader och förbättrad folkhälsa. De anställda i form av färre arbetsskador och minskad sjukfrånvaro. Företagen som förutom minskade kostnader också ges ökade möjligheter att behålla kompetens

Många av skadorna kan förhindras genom fler utbildade skyddsombud på våra arbetsplatser. Att utbilda ett skyddsombud kostar cirka 20 000 kronor per år. Låter som en billig och bra investering tycker vi.

Publicerad: 2011-06-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!