Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Norrbotten går före

I går onsdag var jag i Luleå och presenterade vår utrednings analysbetänkande på ett kunskapsseminarium arrangerat av Best Agers. Best Agers är ett projekt mellan 8 länder främst kring Östersjön som mellan 2010 och 2012 ska uppmärksamma och utveckla hur människor främst över 55 ska kunna bli mer eftertraktade på arbetsmarknaden och hur bilden av de så kallade äldre ska kunna ändras så att även åldern efter 55 ska betraktas mer som en produktiv ålder. Äldre är ju friskare, bättre utbildade och behövs mer än någonsin på arbetsmarknaden.

Publicerad: 2012-05-31

Det var ingen slump att Norrbottens läns landsting är en del av projektet (tillsammans med från svensk sida också Handelshögskolan i Stockholm och Göteborgs universitet).

Pensionsåldersutredningen hanterar den demografiska utmaningen och allt som följer av den på en nationell nivå. Men utmaningen hanteras handfast på lokal och regional nivå. Och när vi har undersökt hur den hanteras ”därute i verkligheten” har det ofta varit kommuner eller regioner i norra Sverige som utmärkt sig.

Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning märks mer konkret i Norrbotten och andra norrländska län. Norrbotten är ett stort län med knappt 25 procent av Sveriges geografiska yta. På ytan bor 250 000 personer. Befolkningen minskar, precis som i till exempel Jämtlands och Västerbottens län. Länen har födelseunderskott – fler dör än föds och nettoutflyttning – fler flyttar därifrån än dit. De som flyttar är främst så kallade unga vuxna. Man har dock ett litet invandraröverskott. Jämfört med riket i snitt har Norrbotten färre i så kallad förvärvsaktiv ålder och fler så kallade äldre. Den bilden får man också, bara än mer markant, om man jämför Norrbotten i dag med Norrbotten för fyrtio år sedan.

Nöden är uppfinningarnas moder, som det heter. Och det gäller också i Norrbotten och andra norrländska län. Kanske leder den demografiska situationen i norra Sverige fram att idéutvecklingen kring hur man möter utmaningen med en äldre befolkning blir särskilt framträdande just där?

Publicerad: 2012-05-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!