Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Nu larmas det om asbest – igen

Det har hänt flera gånger de senaste åren. Jag har pratat med skyddsombud inom byggsvängen och med arbetsmiljöinspektörer, och när jag frågat om nya arbetsmiljörisker har de alltid återkommit till detta: Asbesten.

Publicerad: 2016-10-24

Först blev jag ju förbryllad. Asbestfrågan hörde väl 1970-talet till? Det var då hälsoriskerna bevisades (även om sanningen legat begravd i amerikanska företagsarkiv i årtionden). Det visade sig att exponering för asbestfibrer kunde orsaka en rad sjukdomar i luftvägarna, inklusive lungcancer. Användning av asbest förbjöds 1982. Det infördes strikta krav på skyddsutrustning och andra åtgärder för att hindra exponering, när man vid t ex rivningsarbeten bearbetar gammal asbest.

Uppdraget utfört, alltså. Trodde Arbetsmiljösverige.

Men nu kommer larmen tätt. Igen. Det hör inte minst samman med att många av de lägenheter och lokaler där det finns asbest börjar bli ålderstigna, och rivs eller renoveras. Det handlar om arbetsmiljöer där du bokstavligen kan komma att stå i moln av asbestfibrer.

Men det finns ju säkerhetsrutiner? Ja, det gör det. Bra sådana. För några år sedan skrev jag om norra Europas största asbestsanering. Det var JM som utförde den när bergrum som tillhört Vin&Sprit i Stockholm skulle göras om till garage. Taken var beklädda med eternitplattor. 4 800 ton asbesthaltigt material forslades bort. Saneringen skedde enligt konstens alla regler, i skyddsutrustning i avgränsade utrymmen med korrekt ventilation.

Men så går det inte alltid till. Skyddsombuden och arbetsmiljöinspektörerna vittnar om närmast skräckinjagande interiörer där anställda hackat ner asbestmaterial utan ens munskydd. Problemen uppstår som så ofta några steg ner i entreprenadkedjan, eller när okunniga och snåla fastighetsägare går efter principen billigast-möjliga-anbud då de köper upp renoveringsarbeten.

En sak kan vi tyvärr vara säkra på: ett antal arbetare kommer så småningom att bli sjuka på grund av att de rivit asbest i Sverige de senaste åren. En del kommer att dö. Och detta kommer att hända i onödan.

Jag tror att det finns några rätt tydliga slutsatser att dra. Vi behöver regler och kontroller i en verklighet när det är strid på kniven om kontrakten och den som bjuder lägst ofta får jobben. Reglerna är redan bra, men regionala skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer behöver mer resurser. Vi måste även lägga ett tungt ansvar på byggherrar och huvudentreprenörer att ytterligare säkra arbetsmiljön i alla led. Det gäller förstås de stora byggföretagen, men det gäller även den lilla bostadsrättsföreningen.

Det är faktiskt en fråga om liv eller död.

Publicerad: 2016-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!